Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat miercuri că modul de desfășurare a examenului de Bacalaureat nu se schimbă, menționând că metodologia prevedea încă de acum cinci ani posibilitatea corectării lucrărilor de la probele scrise în alte județe, informează Agerpres.
„Modul de derulare a examenului de Bacalaureat nu se schimbă. Există o metodologie de organizare a examenului încă din anul 2011 și la nivelul anilor 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, metodologie care prevede posibilitatea corecturii lucrărilor într-un alt județ. Elevul nu este interesat de locul în care se corectează lucrările. Metodologia prevedea de cinci ani această posibilitate. Am luat această decizie care este strict organizatorică și nu afectează nici elevii, nici profesorii, nici rezultatele”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Profesorii nu trebuie să fie interesați decât de numărul de lucrări pe care le au de corectat și nu de la ce elevi provin acestea, a mai spus ministrul.
„Profesorul nu este și nu poate fi interesat decât de numărul de lucrări pe care poate să le corecteze și nu de unde provin acestea, ale cui sunt. Sistemul este deja obișnuit pentru că dintotdeauna contestațiile la lucrările scrise la Bacalaureat s-au judecat în alte județe. Oricum lucrările sunt preluate, deși procedura nu este nici publică, lucrările oricum pleacă din centrele de examen către centrele de corectură. Pleacă din localitatea A spre localitatea B. Acum, dacă vor pleca spre localitatea C dintr-un alt județ, nu văd unde este diferența. Nu trebuie să aibă niciun fel de emoții, este doar un plus de activitate pentru comisiile de Bacalaureat pe care ni-l asumăm”, a declara Sorin Cîmpeanu.
Totodată, ministrul Educației a precizat că prin adoptarea acestei măsuri costurile în plus sunt nesemnificative față de efectul obținut de eliminare a oricăror suspiciuni de fraudă la examen.
„Costurile pentru această măsură sunt absolut nesemnificative, deoarece de la cele 520 de centre de examen plecau către cele 146 de centre de corectură lucrările tot cu mijloace auto, tot cu pază necesară. Acum dacă aceste distanțe sunt cu un număr de km mai lungi sigur că implică niște costuri acoperite de către MECȘ, dar acestea sunt absolut nesemnificative în comparație cu efectul obținut de eliminare a oricăror suspiciuni”, a mai spus ministrul Educației.
Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” consideră că schimbarea modalitatea de corectare a lucrărilor de la Bacalaureat nu face altceva decât să incrimineze și mai mult corpul profesoral și să producă haos în organizarea examenului. (Detalii AICI)