Noi detalii privind măsurile de protecție aplicate în școli în contextul reînceperii cursurilor în plină pandemie de COVID-19 au fost oferite de ministrul Educaţiei, Monica Anisie. Având în vedere că purtarea măștilor atât de către profesori, cât și de către elevi este obligatorie, Monica Anisie a anunţat că școlile vor trebui să aibă stocuri de măşti pentru elevii care nu au sau cărora li se rup cele pe care le poartă.
Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a anunţat că începând cu ziua de vineri, ministerul va începe să distribuie măștile de protecție sanitară către inspectoratele școlare, la nivelul fiecărui județ. De aici, măștile vor fi repartizate, mai departe unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru a fi împărțite copiilor.
„Stăm bine. La momentul acesta, s-au încheiat contractele pentru achiziţia acestora. De mâine începe distribuţia către inspectoratele şcolare, urmând ca acestea să ducă în unităţile de învăţământ preuniversitar măştile necesare”, a declarat Monica Anisie în timpul ședinței de guvern.
Anisie a precizat că anul școlar 2020 – 2021 a început deja pentru profesori, de la 1 septembrie, și că școlile se pregătesc intens pentru deschidere anului nou școlar.
”A început anul şcolar 20202 – 2021 la data de 1 septembrie. Au revenit în spaţiul şcolii cadrele didactice. Până în 14 septembrie şcolile trebuie să se pregătească, să primească elevii. Acum trebuie să ne pregătim respectând normele sanitare impuse de Ghidul elaborat de Ministerul Sănătăţii. Şi Ministerul Educaţiei a realizat ghiduri orientative, sunt publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei. Am elaborat şi repere metodologice pentru profesori, pentru fiecare disciplină şi fiecare model. Îi ajutăm să reducă decalajele, dacă există”, a declarat Monica Anisie, la TVR1, miercuri seară.
Având în vedere contextul epidemiologic actual, autoritățile au gândit trei scenarii privind desfășurarea orelor odată cu redeschiderea școlilor. Totodată, noi reguli au fost inroduse ca măsuri de protecție.
Scenariul verde: Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile. Capitala se află în acest scenariu, ceea ce înseamnă că elevii din Bucureşti vor putea merge la şcoală.
Scenariul galben: presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. Preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali vor merge prioritar la școală. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.
Scenariul roșu: se aplică dacă într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online.