Ministrul Educației explică motivele pentru acordarea de burse de merit și elevilor cu medii sub 9,5

Ministrul Educației explică motivele pentru acordarea de burse de merit și elevilor cu medii sub 9,5
Sursa foto: Pixabay

Ministrul Educației, Ligia Deca, a oferit luni seara o explicație pentru propunerea de acordare a bursei de merit primilor 30% dintre elevii unei clase, indiferent de media lor, chiar dacă aceasta este sub 9,5. Deca a afirmat că această măsură are ca scop stimularea unei competiții sănătoase între elevi, atât cu ei înșiși, cât și cu colegii lor de clasă, relatează Știrileprotv.ro.

Explicațiile ministrului Educației cu privire la bursele de merit acordate și elevilor cu medii mai mici de 9,5

Ligia Deca a explicat că, prin acordarea de burse de merit celor mai buni 30% elevi din fiecare clasă, se încurajează o competiție sănătoasă, bazată pe fair play, între elevii din aceeași clasă.

Ministrul Educației a subliniat că obiectivul este să susțină cei mai buni performeri din fiecare clasă și să îi încurajeze să își depășească limitele proprii. În acest sens, nu se dorește să se compare mediile, deoarece acestea pot varia semnificativ de la o școală la alta.

„Ideea este următoarea: copiii performează atunci când intră într-un soi de competiţie sănătoasă, întâi cu sine şi apoi cu cei pe care îi au în jurul lor, cu colegii lor de clasă. Ideea este nu să comparăm medii, care, de altfel, arată foarte diferit de la o şcoală la alta, ci să îi susţinem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă. Asta înseamnă că va exista o competiţie, din nou, cu fair play, sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primi 30% care iau bursa de merit, asta înseamnă că, în fiecare an, ei îşi vor depăşi întâi propriile limite şi apoi vor intra în un soi de competiţie unii cu ceilalţi, ceea ce împinge în sus întregul corp al elevilor din România”, a afirmat Ligia Deca, luni seară.

Ce se întâmplă dacă mai mult de 30% dintre elevii unei clase au medii mai mari de 9,5

Deca a precizat că în cazul în care într-o clasă există mai mult de 30% dintre elevi care au medii mai mari de 9,5 în anul școlar anterior, toți aceștia vor primi burse de merit în acest an școlar.

Acest sistem reprezintă o schimbare față de practica anterioară, în care în unele școli toți elevii primeau bursă de merit, în timp ce în altele niciun elev nu beneficia de această formă de recunoaștere a performanței școlare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`