Ministrul Educației, Monica Anisie, a oferit detalii despre modul în care ar urma să se desfășoare începutul școlii în septembrie. Aceasta a precizat că cel mai bun scenariu pentru ar fi acela prin care „unii elevi vor fi la școală și alții vor urmări cursurile în sistem online”, potrivit Digi24.ro.
„Toate scenariile pe care le avem țin cont de recomandările Ministerului Sănătății.
Cel mai bun scenariu va fi acela în care elevii, unii vor fi la școală și alții vor urmări cursurile în sistem online, urmând să facă rocada în funcție de situația epidemiologică”, a anunțat Anisie.
„Luăm în calcul, dacă nu va fi nicio problemă, dar nu cred, unul dintre scenarii era să începem normal, dar nu e cazul de situație normală – sau dacă va fi din ce în ce mai rău mai rău, să continuăm învățarea online”.
Totodată, ministrul Educației a precizat că profesorii vor participa la cursuri de formare, astfel încât învățământul de la distanță să poată fi îmbunătățit.
De asemenea, Monica Anisie a precizat că Ministerul Educației a lansat procedura achiziționării de tablete pentru elevi și pentru profesori.
„Caietul de sarcini a fost dat. Procedura a fost deja initiată. Este urcatăpe SEAP. Termenul impus în caietul de sarcini este10 septembrie”.
Federația Națională a Asociaților de Părinți a prezentat trei scenarii posibile referitoare la începerea anului școlar în septembrie. Unul dintre aceste scenarii vizează varianta în care cursurile se vor ține 100% online și este valabil dacă starea de urgență se va reintroduce în România.
Un alt scenariu este prezența elevilor în procent de 100% la școală, iar ultimul scenariu este cel invocat de către ministrul Monica Anisie: acesta alternează orele online cu prezența fizică în clasă. Potrivit acestui plan, elevii ar urma să fie împărțiți în grupuri și să vină la școală câte două săptămâni, prin rotație.
De asemenea, ministrul Monica Anisiea explicat, în direct pe B1 TV, că dacă temerile experților se adeveresc și lumea va fi traversată de un nou val deCOVID-19, elevii ar putea veni prin rotație la școală, din toamnă, când este programată redeschiderea.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat la începutul lunii iulie Legea care prevede obligativitatea de a asigura elevilor sau cadrelor didactice accesul la cerere, la un laptop sau la o tabletă, conectate la internet, de către Ministerul Educației.
Legea a fost adoptată în 23 iunie de Senat, for decizional, şi trimisă președintelui la promulgare o zi mai târziu. Legea a fost inițiată de un grup de parlamentari PSD, între care Ecaterina Andronescu.
Nu mai puțin de 20 de asociații și federații de elevi, studenți și părinți i-au cerut lui Iohannis să promulge legea care prevede asigurarea accesului la educație online pentru toți elevii și profesorii.