Ministrul Educaţiei anunță o ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea învăţământului online / Se vor achiziționa încă 200.000 de tablete, din fonduri europene

Publicat: 11 08. 2020, 13:52
Foto: Inquam Photos / George Călin

Monica Anisie a anunțat marţi, în cadrul ședinței comisiei pentru învăţământ a Senatului, pregătirea unei ordonanțe de urgenţă ce va reglementa învăţământul online.

În completare, se va realiza și un proiect care vizează modificarea Legii 55/2020 privind prezenţa fizică la cursuri, pentru a putea permite descentralizarea deciziei la nivelul şcolilor, inspectoratelor şcolare şi direcţiilor de sănătate publică.

„Acum pregătim o ordonanţă de urgenţă în care să reglementăm acest tip de învăţare online. Pregătim şi un proiect de lege pentru completarea şi modificarea Legii 55 privind unele măsuri privind prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19.

De ce este necesară această modificare? Pentru că trebuie să venim cu o măsură clară referitoare la descentralizarea deciziei la nivelul unităţilor de învăţământ, Inspectoratelor şcolare şi direcţiilor de sănătate publică.

Prin urmare, avem o modificare referitoare la articolul 38 care va avea următorul cuprins: activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor în unităţile de învăţământ se pot suspenda la propunerea Consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar, cu avizul Inspectoratului şcolar judeţean şi aprobarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”, a anunţat Ministrul Educației.

Ministerul Educaţiei pregăteşte achiziţia a 74.000 de laptopuri și 250.000 de tablete pentru elevi

Monica Anisie a anunțat, miercuri seară, că Ministerul Educației pregăteşte achiziţia a 74.000 de laptopuri, pentru mai mult de 1.100 de licee, pe lângă cele 250.000 de tablete destinate elevilor din mediile defavorizate.

În cadrul ședinței de marți, Anisie a mai declarat că în următoarea şedinţă de Guvern va fi reglementată achiziţia a încă 200.000 de tablete, prin finanţare de la Ministerul Fondurilor Europene.

„Referitor la mijloacele pentru învăţare online, nu sunt numai cele 250.000 de tablete care vor fi achiziţionate prin ONAC, 200.000 care vor fi achiziţionate de autorităţile publice, vor fi fondurile de la Ministerul Fondurilor Europene şi reglementarea va fi realizată în şedinţa următoare de Guvern cele 74.000 de laptopuri precum şi tablă interactivă, ş.a.m.d”, a explicat Ministrul Educației.

Noul an școlar începe pe 14 septembrie. Cum se vor desfășura orele

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că noul an școlar preuniversitar va începe pe 14 septembrie, iar până atunci Guvernul va lua măsurile necesare pentru care orele să se desfășoare în deplină siguranță sanitară, chiar și în contextul epidemiei de coronavirus.

Iohannis a precizat că orele se vor ține online, în zonele în care numărul prea mare de infectări cu coronavirus nu va permite prezența fizică a elevilor în clase. Decizia efectivă privind modul de organizare a orelor va fi luată la nivel local, pentru fiecare școală în parte. Aceasta se poate schimba în funcție de evoluția epidemiologică din zona respectivă.

Șeful statului a dat asigurări că Guvernul va lua măsuri pentru ca elevii să aibă mijloacele necesare pentru învățământul online, iar cadrele didactice să fie și ele pregătite.