Ministrul Educației anunță că scenariul verde s-ar putea aplica în localitățile unde rata de incidență este mai mică de 1,5 cazuri la mie, nu de 1 la mie: ”Ar însemna că mai mulți elevi vor începe școala” (VIDEO)
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că ar putea fi schimbat pragul în funcție de care o localitate este încadrată în scenariul verde sau galben. În daftul ordinului comun al Ministerelor Educației și Sănătății privind redeschiderea școlilor se precizează că în scenariul verde se încadrează acele localități în care rata infectărilor cu coronavirus este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori, în timp ce în localitățile cu incidența de peste 1 școlile vor funcționa după scenariul galben. În videoconferința de joi cu inspectorii școlari din țară, Sorin Cîmpeanu a precizat însă că pragul dintre cele două scenarii ar putea fi stabilit la rata de incidență de 1,5 la mia de locuitori, caz în care mai mulți elevi ar urma să se reîntoarcă în bănci începând din 8 februarie.
Posibile modificări privind scenariile în funcție de care se redeschid școlile
„În ceea ce privește scenariile stabilite pentru redeschiderea școlilor, pragurile au fost luate din pragurile vechiului ordin comun. În momentul de față, în Hotârarea CNCSU, scenariul verde prevede până la 1 la mie rata de incidență. În alte domenii, se prevede de la pragul de 1,5 la mie. Se dorește armonizarea. Această armonizare ar însemna că mai mulți elevi vor începe școala. În această variantă am estimat 2,4 milioane elevi care ar începe școala teoretic. Este un element important”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Deocamdată, este vorba doar despre o propunere.
Ministrul Educației anunță că scenariul verde s-ar putea aplica în localitățile unde rata de incidență este mai mică de 1,5 cazuri la mie: ”Ar însemna că mai mulți elevi vor începe școala”
Care sunt cele trei scenarii în funcție de care elevii se vor reîntoarce la școală începând din 8 februarie
Începând de luni, 8 ianuarie, antepreșcolarii, preșcolarii și elevii se vor reîntoarce în unitățile de învățământ. Totul se va desfășura în baza a trei scenarii care se vor aplica în funcție de rata incidenței cazurilor de infectare cu coronavirus din fiecare localitate în parte.
Aceste scenarii sunt cuprinse în varianta în lucru a ordinului comun al Ministerelor Educației și Sănătății.
Potrivit draftului de ordin comun, scenariul 1 presupune ”participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicare tuturor normelor de protecţie”, acolo unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori.
Scenariul 2 implică ”participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie” și ”participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu”. Acest scenariu este valabil pentru localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori.
Iar scenariul 3 este cel în care participă zilnic la cursuri toți preșcolarii și elevii din învățământul primar, în timp ce elevii din celelalte clase/ani de studiu învață online. Acest scenariu se aplică în localitățile în care incidența cazurilor de coronavirus este mai mare de 3/1.000 locuitori.