Ministrul delegat pentru Cercetare şi Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, e aprig certat cu limba română. Dezacordul dintre subiect şi predicat a devenit o obişnuinţă în discursul ministrului. Demnitarul are o problemă şi cu topica specifică limbii române: subiect – predicat – complement atribut. Ministrul delegat pentru cercetare a inventat o topică proprie.
„Influența inundațiilor care au fost prezente în zonă și care au precedat evenimente seismice cu circa 2 săptămâni, a fost respinsă și această variantă, cauza fiind, nefiind cauza generării cutremurelor”, a explicat Costoiu.
Exprimarea ministrului este lipsită de logică, iar interlocutorii sunt puşi în situaţia dificilă de a deduce mesajul pe care ministrul delegat pentru Cercetare vrea să-l facă public. Demnitarul nu are doar o problemă de topică ci şi una de gramatică primară: acordul dintre subiect şi predicat.
„Numărul foarte mare de seisme au fost înregistrate, care au fost înregistrate în această zonă”, a mai spus ministrul.
„În zona în care cutremurul s-a resimţit mai puternic şi a existat şi zgomotele de care s-a vorbit. Sub zona de forare există o zona foarte dură, astfel încât orice element de forare nu poate, nu au putut pătrunde mai jos în zona care a declanșat seismul”, a mai spus Mihnea Costoiu.
Ministrul nu ştie să facă diferenţa dintre „care” şi „pe care”: „Ultimele două elemente care aş vrea să vi le prezint”.