Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a declarat marți, într-o intervenție telefonică, în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, că așteaptă un raport de la secretarul de stat cu privire la licitația din cadrul procedurii de achiziție a celor patru corvete pentru dotarea Forțelor Navale Române. Leș a confirmat că ofertele au fost deschise, însă a precizat că nu știe cât mai durează analiza acestora și a susținut că ”nimeni nu favorizează pe nimeni” în acest caz.
Anul trecut, termenul anunțat de Gabriel Leș pentru anunțarea rezultatului licitației a fost data de 12 ianuarie.
”Termenul pe care l-am dat este termenul pe care mi l-a comunicat secretarul de stat de la Departamentul pentru armamente, cel care se ocupă de această achiziție. Aștept, zilele astea, să văd care va fi raportul pe care mi-l va prezenta sau nu”, a spus Leș.
Întrebat dacă există bani la buget pentru această achiziție, ministrul Apărării a răspuns: ”Nu avem această problemă în acest moment”.
”Nu se așteaptă o decizie politică. Este o decizie tehnică și juridică. Nu înțeleg de ce ducem discuția până acolo pentru că este o procedură care s-a derulat și vom vedea care va fi soluția. Nu mă grăbesc, nu am cum și nu vreau să pun presiune pe Departamentul pentru armamente și secretarul de stat. E o procedură extrem de complexă. Capabilitatea este necesară. (…) Nu favorizează nimeni pe nimeni”, a precizat Gabriel Leș.
Întrebat dacă ofertele au fost deschise, ministrul a răspuns: ”Da. Nu știu cât mai durează analiza, aștept să văd ce îmi spune secretarul de stat. (…) Această procedură va trebui să aibă o soluție, la un moment dat. (…) E o procedură extrem de complexă și de complicată”.
De asemenea, întrebat de jurnalistul Sabin Orcan, prezent în studio, dacă există vreun alt motiv, fără a îl lua în calcul pe cel financiar, pentru care statul român ar intenționa să anuleze această licitație, Gabriel Leș a răspuns: ”Nu știu de ce discutăm în această tentă. S-a pus problema că favorizărm pe unul și pe celălalt. Am spus că nu este cazul. Avem nevoie de aceste capabiltăți, dar este o procedură extrem de complexă și de complicată și nu putem lua decizia pe genunchi”.
De asemenea, întrebat dacă a avut vreo discuție în contradictoriu cu generalul Nicolae Ciucă, șef al Statului Major al Armatei, pe tema procedurii de achiziție a corvetelor, ministrul a precizat: ”Nu, despre niciun program de înzestrare nu am avut o asemenea discuție, niciodată”.
Reamintim că, în ciuda faptului că Ministerul Apărării a deschis, în sfârşit, plicurile cu ofertele celor trei concurenţi pentru contractul uriaş de 1,6 miliarde de euro privind construcţia de corvete şi modernizarea fregatelor, nicio decizie nu a fost anunţată.
Mizele acestei licitaţii sunt extrem de ridicate pentru el concurând trei firme importante Damen (Olanda), Fincantieri (Italia) și Naval Grup (Franța).
Surse citate de Newsweek susţin că Liviu Dragnea manifestă un interes ridicat pentru această licitaţie, iar în mai multe instituţii ale statului se duce un lobby pentru compania olandeză.
Damen este reprezentată de Gheorghe Mușat, fost securist şi turnător la Securitate conform Newsweek, şi un personaj cu legături cu apropriaţii lui Dragnea.
Compania olandeză se află abia pe locul al doilea privind valoarea ofertelor făcute după deschiderea plicurilor cu ofertele financiare ale celor trei companii de către comisia de licitaţii din cadrul Ministerului Apărării.
Astfel, ordinea prețurilor este următoarea: Fincantieri a oferit 1,34 miliarde de euro, Damen – 1,255 miliarde de euro și Naval Grup – 1,2 miliarde de euro.
În acest context, amintim că Damen este implicată într-un uriaş scandal de corupţie după ce a făcut afaceri în mai multe state cu intermediari controversaţi care acum sunt acuzaţi de dare de mită.
Aceste informaţii apar într-un studiu NRC şi al grupului de jurnalişti de investigaţii „Lighthouse Reports” privind activitatea Damen. Acestea vizează utilizarea intermediarilor şi plăţile efectuate în Sierra Leone, Ghana, Togo, Libia, Brazilia şi Chile.
Într-un răspuns privind investigaţia, Procuratura arată că Damen este suspectă că „activ, prin intermediari, a dat mită către oficiali din mai multe Guverne străine pentru a obţine diverse decizii”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.