Ministrul Agriculturii, pe B1 TV, despre situația culturilor și investițiile în sistemul de irigații. Petre Daea: Trebuie să facem infrastructura principală. A doua cale de acțiune, refacerea rețelei secundare (VIDEO)

Ministrul Agriculturii, pe B1 TV, despre situația culturilor și investițiile în sistemul de irigații. Petre Daea: Trebuie să facem infrastructura principală. A doua cale de acțiune, refacerea rețelei secundare (VIDEO)
Foto: Facebook @ Petre Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit despre investițiile în sistemul de irigație și despre situația culturilor din țară, joi, pe B1 TV, într-o intervenție la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.

Ce a spus Petre Daea, pe B1 TV, despre investițiile în sistemul de irigații și situația culturilor

Oficialul a explicat că, pe de o parte, trebuie făcută infrastructura principală de irigații, iar pe de altă parte trebuie refăcută rețeaua secundară.

„Pe de o parte, trebuie să facem infrastructura principală de irigații, care înseamnă stații de pompare, canale de aducțiune și canale de desecare, practic acea rețea care se vede la suprafață. Această rețea se face din banii bugetului țării, în baza legii pe care a aprobat-o Parlamentul României și care a așezat la literă acea obligativitate, reabilitarea suprafeței la 2,6 milioane hectare cu o sumă de 1,5 miliarde euro”, a spus ministrul Agriculturii.

„A doua cale de acțiune în sistemul de irigații este refacerea rețelei secundare. Practic, acea infrastructură care nu se vede de la canal, dar se vede atunci când apare apa pe plan, această infrastructură este subterană, este în mâna organizațiilor de udători. Practic, este în proprietate privată și aici alocăm banii de la Uniunea Europeană, cei 500 de milioane de euro de care vorbeam, prin Planul Național Strategic”, a continuat el.

Întrebat cum estimează că arată culturile României în acest moment, Petre Daea a afirmat: „Am văzut aproape toată țara – și, evident, spun aproape, dar la sfârșitul săptămânii voi putea să spun că am văzut toată țara. Culturile nu arată bine”.

„Porumbul și floarea-soarelui, practic, prășitoarele suferă puternic, unele dintre acestea și-au încheiat vegetația, practic e compromitere totală, însă acolo în perimetrele irigabile și irigate și pe suprafețele unde au mai ajuns ploi, pe văi, de-a lungul cursului apelor, unde microclimatul le-a dat posibilitatea prin fenomenele naturale plantele să nu se ofilească și să nu dispară, sigur că există producție. E o problemă serioasă vizavi de situația la porumb și la floarea-soarelui, și la soia”, a mai spus Petre Daea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`