Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: Seceta a afectat 1,3 milioane hectare din cele 2,9 milioane care au fost însămânţate în toamnă
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, joi, că seceta a afectat 1,3 milioane de hectare din cele 2,9 milioane care au fost însămânţate în toamna anului 2019. Datele sunt cuprinse în procesele verbale de constatate întocmite de Comisiile de evaluare.
Ministrul Agriculturii anunță că 1,3 milioane hectare de culturi sunt afectate de secetă
„La această oră avem centralizate procese verbale de constatare întocmite de către comisiile evaluare pe o suprafaţă totală de 1,3 milioane hectare din cel 2,9 milioane care au fost însămânţate în toamnă. Judeţele cele mai calamitate sunt: Constanţa, cu 329.000 hectare, Tulcea cu 122.000 hectare, Botoşani -105.000 hectare, Ialomiţa – 103.000 hectare, Timiş – 75.000 de hectare şi Buzău, cu 69.000 de hectare”, a declarat Adrian Oros, într-un briefing de presă susținut joi.
Adrian Oros cere corectitudine din partea fermierilor atunci când raportează pagubele produse de secetă
În acest context, ministrul Agriculturii a făcut apel la bună credință din partea fermierilor în raportarea corectă a pagubelor pe care le-au suferit.
„Atrag atenţia şi facem apel la buna credinţă şi la corectitudinea fermierilor atunci când raportează suprafeţele calamitate, la buna credinţă şi vigilenţa celor din comisii de constatarea şi evaluare a pagubelor, pentru ca banii să ajungă în mod corect, în mod onest, la cei care au suferit aceste pagube, iar modalitatea de despăgubire să fie cât mai obiectivă”, a subliniat ministrul Agriculturii.
Adrian Oros a vorbit și despre situația irigațiilor. Astfel, acesta a anunțat că a fost repornită stația de la Sultana, iar în curând se va reporni și stația de la Făurei. În total, cele două stații asigură irigarea a 60.000 de hectare de culturi agricole.
Meterologii anunță că vara din acest an va fi una dintre cele mai câlduroase din istorie
Potrivit meteorologilor, vara acestui an va fi una extrem de călduroasă. Primele estimări arată că este posibil ca 2020 să se alăture seriei anilor celor mai călduroși din istoria măsurătorilor meteorologice.
Așadar, specialiștii prognozează că luna iunie va fi una instabilă, cu ploi pe arii extinse, dar și cu temperaturi ce se vor apropia de 30 de grade Celsius încă din prima săptămână de vară. În luna vor exista episoade de caniculă, dar și mai multă secetă. Spre finalul verii, în august, revin și ploile, iar media lunii se va situa în jurul valorii de 28 de grade. Vor fi însă și zile caniculare, cu 33 de grade Celsius, îndeosebi la câmpie.
Ministrul Agriculturii: Secetă ca anul acesta, spun specialiştii, n-a fost de 50-60 de ani
De altfel, ministrul Adrian Oros spunea, recent, că România traversează, în acest moment, un episod de secetă extremă, fenomen care nu a mai avut o asemenea amploare în țara noastră de 50-60 de ani.
„E o secetă extremă şi puternică, ce s-a instalat în această parte a Europei, nu numai în România, care se suprapune acestei crize a evoluţiei pandemiei COVID. Secetă ca anul acesta, spun specialiştii, n-a fost de 50-60 de ani”, a spus Adrian Oros.
În acest context, fermierii și producătorii de alimente din România atrag atenția asupra faptului că preţul produselor de panificaţie ar putea să crească cu peste 25%. De asemenea, aceștia susțin că reluarea exporturilor de cereale a condus la creșterea prețului pentru grâu cu 15% în doar două săptămâni.
Astfel, ei cer Guvernului să ia măsuri. Concret, fermierii și producătorii solicită urgentarea finanţării înfiinţării fermelor de reproducţie în sectorul porc în condițiile în care România importă peste 80% din necesarul de carne de porc, după cum se arată într-un comunicat de presă transmis recent de Sindalimenta.