Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu: „Nu avem de ce să ne temem de perspectiva unei crize alimentare”

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu: Nu avem de ce să ne temem de perspectiva unei crize alimentare
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a dat asigurări că românii nu trebuie să se teamă în legătură cu perspectiva unei crize alimentare.

Adrian Chesnoiu, despre criza alimentară

„Nu avem de ce să ne temem din perspectiva unei crize alimentare şi o spun cu responsabilitate. Trebuie să facem diferenţa dintre o criză alimentară, care este definită de lipsa alimentelor la raft, şi o criză a disponibilităţii populaţiei de a avea acces la acele alimente”.

Ministrul a mai spus că în România se poate vorbi despre o risipă alimentară, din moment ce anul trecut s-au aruncat la gunoi peste 2 milioane de tone de alimente.

“Sunt două lucruri total distincte. Într-o ţară în care în anul 2021 s-au aruncat la gunoi 2.000.000 de tone de alimente, putem vorbi despre risipă alimentară. Ne putem face fiecare o analiză, cât din ceea ce cumpărăm fiecare ajunge la gunoi la finalul săptămânii şi atunci o să ne dăm seama că aceia sunt bani aruncaţi, putem fi mai responsabili”, a afirmat Chesnoiu, potrivit Agerpres.

Mesaj privind producția agroalimentară

Ministrul Agriculturii a  că materia primă agricolă trebuie procesată în România:

„Acesta este fundamentul acelui Program de susţinere a procesării şi de stimulare a procesării materiilor prime. România produce într-un an agricol bun, cum a fost anul trecut, 3 milioane de tone de seminţe de floarea soarelui.

Necesarul nostru de consum pentru ulei rafinat este asigurat din 1.200.000 de tone. Pe piaţa globală vedem că nevoia de ulei de floarea soarelui este tot mai mare, Indonezia a luat decizia de a stopa exportul de ulei de palmier, deci predicţiile de viitor sunt de creştere a necesarului de ulei de floarea soarelui. Este evident că o astfel de soluţie pe o piaţă deschisă pe care producătorii şi procesatorii români de ulei floarea soarelui o pot câştiga trebuie să vină inclusiv prin stimularea din partea statului şi toate programele pe care le elaborăm la nivelul Ministerului Agriculturii se fac împreună cu fermierii, cu procesatorii, cu beneficiarii programelor noastre de studii”, a afirmat ministrul Chesnoiu.

Șeful statului spune la rândul său că nu exista riscul unei crize alimentare în România. Pe de altă parte, ieșirea din piață cel puțin pentru perioada războiului a Ucrainei și Rusiei, care furnizau aproape 30% din producția și exportul de cereale de pe mapamond, orientate în primul rând spre Africa și Asia, înseamnă o criză alimentară evidentă, a explicat analistul economic Mircea Coșea

Urmăriți B1TV.ro și pe
`