Ministrul Afacerilor Externe, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertății Presei: O presă liberă este "cheia" pentru o societate democratică funcțională

Ministrul Afacerilor Externe, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertății Presei: O presă liberă este "cheia" pentru o societate democratică funcțională
Foto: mae.ro

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, că o presă liberă este „cheia” pentru o societate democratică funcțională.

Data de 3 mai marchează Ziua Mondială a Libertății Presei. Suntem astăzi, în mod regretabil, într-o perioadă în care această valoare democratică fundamentală este din ce în ce mai mult încercată. De aceea Ziua Mondială a Libertății Presei trebuie să fie un moment de reflecție asupra sacrificiilor pe care jurnaliștii din întreaga lume le fac în lupta lor pentru libertatea de exprimare. Un moment de reflecție asupra modului în care fiecare stat trebuie să garanteze acest drept fundamental. Jurnaliști, bloggeri, ziariști de publicații satirice au ajuns într-un mod inacceptabil ținte și chiar victime pentru că și-au exercitat dreptul democratic la liberă exprimare. În unele state ale lumii, jurnaliștii sunt supuși intimidării, cenzurii sau riscă închisoarea pentru curajul de a se exprima. Jurnaliștii care riscă totul pentru dreptul la informare ajung uneori ținte ale grupărilor teroriste sau ale unor organizațiilor criminale. Munca lor este tot mai dificilă din punct de vedere al securității personale. Dreptul jurnaliștilor de a relata neîngrădit și fără frică trebuie să fie garantat, deoarece o presă liberă este cheia pentru o societate democratică funcțională, în care este respectată exprimarea liberă a ideilor”, se arată în comunicatul de presă de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit ministrului, data de 3 mai ar trebui să fie adus un omagiu jurnaliștilor care dovedesc că „stiloul este o armă mai puternică decât cenzura sau intimidarea”.

În această zi, aducem un omagiu jurnaliștilor din întreaga lume care susțin această cauză nobilă, uneori chiar cu prețul vieții, reprezentanți ai presei care și-au asumat aceste riscuri, fie pe timp de pace sau de război și care dovedesc, de fiecare dată, că stiloul este o armă mai puternică decât cenzura sau intimidarea„, afirmă Aurescu într-un comunicat de presă.

Ziua Mondială a Libertății Presei este marcată în fiecare an la data de 3 mai.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis și el un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei. Șeful statului spune că o presă liberă are un rol esențial la consolidarea democrației, drept pentru care românii s-au luptat în 1989. (Detalii aici)

Premierul Victor Ponta le transmite „colegilor din presă”, şi celor care îl critică „indiferent” ce face, mult succes. Jurnaliștii, susține Ponta, pot conta pe el în realizarea unei agende publice constructive pentru societate (Detalii aici)

Ambasada SUA în România a declarat, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, că libertatea presei, fie că e simbolizată de stiloul, camera sau microfonul reporterului, este sub asediu. (Detalii aici)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)