Ministerul Sănătății: Săptămâna aceasta se va stabili intervalul de vârstă pentru care se va folosi vaccinul AstraZeneca

Ministerul Sănătății: Săptămâna aceasta se va stabili intervalul de vârstă pentru care se va folosi vaccinul AstraZeneca
Foto. Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Sănătății a precizat căîn această săptămână se va anunța intervalul de vârstă pentru persoanele, care se pot vaccina împotriva coronavirusului cu vaccinul produs de AstraZeneca / Oxford.

Comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și de la Agenția Națională a Medicamentului vor stabili săptămâna aceasta care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul AstraZeneca/Oxford în România, a anunțat Ministerul Sănătății pe Facebook. ”După ce săptămâna trecută Comisia Europeană a luat decizia de a acorda autorizație condiționată de punere pe piață a vaccinului AstraZeneca pe baza recomandărilor Agenției Europene a Medicamentului, acesta devine cel de-al treilea vaccin care primește aprobare în UE. Vaccinul anti COVID-19 AstraZeneca folosește un alt virus (din familia adenovirusurilor) care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea proteinei țintă a SARS-CoV-2. Adenovirusul din vaccin este atenuat, astfel încât nu se poate reproduce și nu provoacă boli.

La administrarea vaccinului, adenovirusul se comportă ca un vector, transmițând către celulele corpului informația conținută. Astfel, celulele vor utiliza informatia genetică pentru a produce proteina țintă. Sistemul imunitar al pacientului va trata aceasta proteină țintă ca pe un corp străin, producând mecanisme de apărare naturale – anticorpi și celule T – împotriva proteinei respective. Dacă, ulterior, persoana vaccinată intră în contact cu SARS-CoV- 2, sistemul imunitar va recunoaște virusul și va fi pregătit de atac: anticorpii și celulele T pot conlucra în vederea distrugerii virusului, pot preveni pătrunderea acestuia în celulele corpului și pot distruge celulele infectate, protejând astfel organismul împotriva COVID-19.” a anunțat Ministerul Sănătății în postarea pe Facebook.

„Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin este după vârsta de 18 ani, datele de eficacitate sunt în jur de circa 60% și se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze la un interval cuprins între 4 și 12 săptămâni. În studiile clinice desfășurate și care au stat la baza autorizării, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani. Rămâne să luam o decizie, după ce vom primi un punct de vedere de la Agenția Medicamentului, care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul AstraZeneca. Celelalte țări europene, precum Italia sau Germania și Austria, au decis deja că nu-l vor folosi la persoane de peste 55, respectiv 65 de ani. În funcție de decizia pe care o vom lua, se vor deschide sloturi noi de centre de vaccinare la nivel național”, a declarat coordonatorul campaniei de Vaccinare, Valeriu Gheorghită.

Potrivit unui studiu, eficacitatea vaccinului AstraZeneca crește dacă a doua doză este administrată mai târziu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`