Ministerul Sănătăţii reaminteşte că rapelul nu se poate face decât cu acelaşi ser folosit la prima doză

Ministerul Sănătăţii reaminteşte că rapelul nu se poate face decât cu acelaşi ser folosit la prima doză
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Moritz Thibaud/ABACA

Ministerul Sănătăţii transmite luni pe Facebook că nu se poate face rapelul cu serul altui vaccin decât cel folosit inițial, la prima doză. Într-un răspuns oferit pe rețelele de socializare, Ministerul Sănătății precizează: ”Nu există date în ceea ce priveşte siguranţa şi eficacitatea, care să ateste faptul că cele două administrări se pot face cu vaccinuri diferite”.

Până la acest moment nu există date în ceea ce priveşte siguranţa şi eficacitatea, care să ateste faptul că cele două administrări se pot face cu vaccinuri diferite”, a transmis MInisterul Sănătăţii.

Pe de altă parte, Institutul Naţional de Sănătate din Marea Britanie a început un studiu (Com-COV) care va analiza reacţia sistemului imun al persoanelor înrolate, după administrarea celei de-a doua doze cu un vaccin diferit faţă de cel utilizat pentru prima doză.

”Studiul a început în luna februarie a acestui an şi va dura 13 luni, dar date parţiale din acest studiu ar putea fi disponibile mai devreme. Până când vor exista date suplimentare oficiale în ceea ce priveşte utilizarea a două vaccinuri diferite pentru cele două doze, recomandările oficiale continuă să fie acelea de a utiliza acelaşi vaccin atât pentru prima doză, cât şi pentru rapel”, a mai transmis ministerul Sănătăţii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`