Medicul Cătălin Denciu, internat într-un spital din Belgia, după ce a suferit arsuri grave în urma incendiului de la secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț, încercând să-și slaveze pacienții din salonul cuprins de flăcări, este intubat și în stare stabilă, în acest moment. Precizările au fost făcute vineri seară de Ministerul Sănătății.
„Din informaţiile primite pacientul este intubat, stabil, sub tratament specific, este supus procedurilor de toaletare a rănilor”, se arată în anunțul Ministerului Sănătății, citat de News.ro.
Cătălin Denciu a fost transportat duminică dimineață cu un avion militar la Spitalul Regina Astrid din Belgia pentru îngrijiri medicale de specialitate. Medicul a suferit arsuri pe 70% din suprafața corpului în incendiul izbucnit sâmbătă seară la Spitalul Județean Neamț.
Înainte de a fi transferat la unitatea medicală din Belgia, Cătălin Denciu a primit primele îngrijiri la Piatra Neamț, după care a fost transportat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Spitalul Floreasca din Capitală. Acolo a fost testat pentru infecția cu coronavirus, rezultatul fiind pozitiv. Retestat la Spitalul din Belgia, medicul a avut un rezultat negativ pentru COVID-19.
„Din ceea ce știm noi, testul de tip Real Time PCR, care i-a fost făcut la Spitalul Militar din Belgia, este negativ. (…) Probabil, la Floreasca nu a fost test de tip Real Time PCR, pentru că nu au avut timpul necesar de procesare. E posibil să fi fost un test antigen. De altfel, domnul doctor Denciu a contractat virusul și s-a vindecat, și ca atare are anticorpi. Probabilitatea de a fi pozitiv era foarte mică, dar din informațiile pe care le avem de la spital testul de tip Real Time PCR este negativ”, a declarat premierul Ludovic Orban la începutul acestei săptămâni.
De altfel, medicul Cătălin Denciu a fost infectat cu coronavirus în primăvara acestui an.
Între timp, a murit încă unul din pacienții care au fost transferați de urgențădupă incendiu la spitalul din Lețcani. Astfel, numărul celor care și-au pierdut viața în tragedia de la Piatra Neamț a ajuns la 13.
În urma incendiului din 14 noiembrie a fost demarată o anchetă de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț, preluată apoi de Parchetul General. Astfel, se desfășoară urmărirea penală sub aspectul săvârșirii de ucidere din culpă, iar cei vinovați ar putea sta ani grei după gratii.
Procurorul General a anunțat că a fost încheiată cercetarea la secția de terapie intensivă de la Spitalul Județean Piatra Neamț. Ancheta de la spitalul din Neamț este condusă de procurorii din dosarele Colectiv şi Maternitatea Giuleşti, Eduard Mihai Ilie şi Marius Iacob.