Ministerul Sănătății prezintă lista sancțiunilor impuse după șirul greșelilor halucinante comise în cazul pacientei arse de la Spitalul Floreasca  

Ministerul Sănătății prezintă lista sancțiunilor impuse după șirul greșelilor halucinante comise în cazul pacientei arse de la Spitalul Floreasca  

Eroare după eroare la Spitalul Floreasca. Ministrul Sănătății a prezentat șirul greșelilor halucinante făcute de echipa lui Mircea Beuran. Potrivit raportului Corpului de control, pacienta care a ars pe masa de operație nu era alergică la iod, așa cum a anunțat inițial Beuran. În plus, medicii au folosit un biocid inflamabil, cu toate că în acel moment în spital erau disponibile toate tipurile de dezinfectanți. Și mai grav este că intervenția a fost făcută de un medic rezident, în locul medicilor de gardă.

În acest context Ministerul Sănătății a transmis, printr-un comunicat de presă, sancțiunile impuse în acest caz. Este vorba despre șase amenzi contravenţionale în valoare totală de 29.600 lei.

Pentru neregulile constatate cu ocazia controlului, au fost aplicate 6 (șase) amenzi contravenţionale, conform HG nr. 857/2011, în valoare totală de 29.600 lei, astfel:

a. Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, persoană juridică, conform HG nr. 857/2011, art. 32, lit. “k”, în valoare de 20.000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru de către personalul medical privind pregătirea preoperatorie a pacientei B.G.
b. Medicului șef secție, persoană fizică, conform HG nr. 857/2011, art. 32, lit. “k”, în valoare de 2000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru de către personalul medical privind pregătirea preoperatorie a pacientei B.G.
c. Medicului specialist, persoană fizică, conform HG nr. 857/2011, art. 32, lit. “k”, în valoare de 2000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru de către personalul medical privind pregătirea preoperatorie a pacientei B.G.
d. Medicului rezident chirurgie generală, persoană fizică, conform HG.nr.857/2011, art.16, lit. “g”, în valoare de 1.600 lei, pentru nerespectarea instrucţiunilor producătorului privind indicaţiile de utilizare a produsului biocid Skinman Soft Protect.
e. Asistentului medical bloc operator departament (sala1), conform HG. nr. 857/2011, art.32, lit. “k”, în valoare de 2.000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru privind pregătirea preoperatorie a pacientei B.G.
f. Asistentului medical bloc operator departament (sala1), conform HG.nr. 857/2011, art.32, lit. “k”, în valoare de 2.000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru privind pregătirea preoperatorie a pacientei B.G.

De asemenea, au fost prezentate și măsurile care trebuie luate în urma acestei tragedii.

1. Se va actualiza Procedura operațională privind pregătirea preoperatorie și accesul în sala de operație a pacientului.
Termen: 10 ianuarie 2020
Răspunde: Managerul unității sanitare
2. Se vor respecta reglementările Directivei 2001/83/CE privind medicamentele de uz uman, conform Ghidului ECHA pentru Regulamentul produselor biocide nr. 528 din 2012, volumul II, partea B+C, versiunea 3.0. De asemenea, vor fi utilizate numai produse medicamentoase pentru dezinfecția preoperatorie a pielii înainte de operație si dezinfecția înainte de injecție, pentru dezinfecția pielii deteriorate sau a pielii nedeteriorate.
Termen: Permanent
Răspunde: Managerul unității sanitare
3. Reactualizarea Procedurii operaționale nr. 08090312 denumită Înregistrarea, centralizarea și prelucrarea incidentelor și accidentelor intra și perioperatorii.
Termen: 10 Ianuarie 2020
Răspunde: Managerul unității sanitare
4. Reinstruirea întregului personal medical și auxiliar, după caz, cu privire la modul de utilizare a produselor dezinfectante și medicamentoase, după caz.
Termen: 20 Ianuarie 2020
Răspunde: Managerul unității sanitare
5. Verificarea neconformităților care au condus la suspendarea acreditării unității sanitare.
Termen: Martie 2020
Răspunde: Inspecția Sanitară de Stat/Direcția Control și Integritate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră