Ministerul Sănătății, după o analiză în peste 200 de unități sanitare: Peste 60% din echipamentele medicale de la ATI nu dețin contracte de service și mentenanță

Ministerul Sănătății, după o analiză în peste 200 de unități sanitare: Peste 60% din echipamentele medicale de la ATI nu dețin contracte de service și mentenanță
Foto simbol: Pixabay

O analiză realizată în peste 200 de unități sanitare a evidențiat faptul că peste 60% din echipamentele medicale din specialitatea ATI nu dețin contracte de service și mentenanță, a anunțat Ministerul Sănătății, vineri, printr-un comunicat de presă.

Ministerul Sănătății, analiză privind situația contractelor de service și mentenanță pentru echipamentele medicale din spitale

Analiza, spune Ministerul Sănătății, a fost realizată în parteneriat Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă.

„În anul 2022, Ministerul Sănătății în parteneriat cu Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă a evaluat situația contractelor de service și mentenanță pentru echipamentele medicale din unitățile sanitare din România. Analiza realizată în peste 200 de unități sanitare a evidențiat faptul că peste 60% din echipamentele medicale din una dintre cele mai tehnologizate specialități – ATI nu dețin contracte de service și mentenanță”, se arată în comunicatul Ministerului.

Instituția susține că a lansat procedurile necesare pentru a asigura finanțarea serviciilor.

„La scurt timp după această evaluare, Ministrul Sănătății a demarat procedurile necesare pentru asigurarea finanțării acestor servicii direct de la Ministerul Sănătății în cadrul programului Acțiuni Prioritare – ATI. Modificarea legislativă asigură o finanțare directă pentru aceste servicii și reglementează o serie de aspecte privind calitatea și siguranța actului medical (prin OMS 321/2023, publicat în MO Partea I, Nr. 125)”, se mai arată în același comunicat.

Alexandru Rafila susține că „siguranța pacienților și a actului medical reprezintă o prioritate” pentru el, ca ministru al Sănătății.

„În urma analizei realizată împreună cu colegii de la Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, am considerat necesar să actualizăm legislația care reglementează finanțarea acestui sector, pentru a veni în sprijinul unităților sanitare, respectiv, pentru a reduce vulnerabilitatea spitalelor din România privind capacitatea funcțională a echipamentelor din ATI”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)