Ministerul Sănătății: Comunicatul spitalului din Belgia spune că persoanele respective nu sunt infectate, ci colonizate. Nu se face referire la vreun germene de spital (VIDEO)

Ministerul Sănătății: Comunicatul spitalului din Belgia spune că persoanele respective nu sunt infectate, ci colonizate. Nu se face referire la vreun germene de spital (VIDEO)

Într-o conferință de presă de la sediul Ministerului Sănătății, secretarul de stat Dorel Săndesc a dorit să clarifice situația legată de faptul că mai mulți răniți din timpul incendiului de la Colectiv au fost trimiși în spitalele din Belgia cu diferiți germeni.

Acesta l-a avut alături pe doctorul Adrian Străinu-Cercel, manager al Institutului de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balş”, care a explicat că pacienții care au fost trimiși în spitalele din străinătate erau colonizați, nu infectați. Acesta a precizat faptul că fiecare persoană în parte este colonizată de bacterii, unele chiar indispensabile vieții.

„Ceea ce spune acest comunicat de presă, este faptul că pacienții erau colonizați la internare cu un anumit tip de germeni. Atenție, colonizați, nu infectați. Sunt două lucruri total diferite, este o diferență majoră între colonizare și infectare. Colonizarea înseamnă că sunt populați cu un anumit tip de germene, dar care nu generează un proces infecțios. Asta înseamnă că noi suntem colonizați în totalitate, în cavitatea bucală, în tubul digestiv, pe piele, pe orice. Dacă nu am fi colonizați, nu am putea să creștem, nu am putea să ne dezvoltăm. Aceste colonii produc o serie de elemente, precum vitaminele, necesare vieții și dezvoltării.”, a declarat doctorul în conferința de presă.

El a mai spus că infecțiile la persoanele arse pot apărea la orice spital din lume, cu un germene propriu sau unul transmis de la alt pacient aflat în apropierea sa.

„Doctorii si-au luat și marja de siguranță, și au spus că, pe zi ce trece, pentru fiecare zi care trece și se stă în spital, există un risc minim de a dezvolta o infecție. Asta se poate face la orice  spital, de oriunde din lume. Această infecție intraspitalicească poate fi dată de un germene propriu, cu care este colonizat, sau de la un alt pacient care a fost lângă patul sau.

Acest comunicat spune cât se poate de clar că persoanele respective nu sunt infectate, ci colonizate. Nu se face nicio referire la vreun germene de spital, adica unul care să aibă o rezistență modificată”, a explicat profesorul.

Adrian Străinu-Cercel, despre colonizarea pacienților trimiși în spitalele din afară

#DIRECT_ONE_vs20m5#

De asemenea,  Dorel Săndesc a dorit să precizeze că pacienții care au avut nevoie de ventilație mecanică în timp ce au fost internați au o foarte mare posibilitate să aibă o infecție.

„Vreau să vă spun clar, că la pacientii cu arsuri majore, mondial, sunt 70% șanse ca aceștia să moară. La pacienții care necesită ventilație mecanică, este foarte posibil să aibă o infecție la nivelul căilor respiratorii. Durata medie de apariție a infecției intraspitaliceștie pulmonare, mondial, este de 5 zile. După 5 zile în care persoanele sunt ventilate, la pacienții aflati în spital va apărea o infecție respiratorie. Asta la pacientii care nu au căile respiratorii distruse, arse.
Imaginați-vă că răniții din Colectiv au fost ventilați în timp ce aveau plămânii arși”.

Dorel Săndesc a mai declarat și faptul că este posibil ca la acele spitale să fi ajuns pacienți infectați, dar comunicatul remis de doctorii din Belgia spune clar că aceștia erau colonizați.

„Pentru noi este foarte clar mesajul acestei declarații. Dânșii au spus clar colonizați.
E posibil sa fi ajuns și și pacienți infectați. Peste tot în lume după cinci zile de intubație, pacienții fac pneumonie. Pacienții noștri au trebuit să fie ventilați săptămâni de zile pe un plămân cu leziuni severe”, a explicat ministrul.

Potrivit lui Cercel, în niciun spital de pe planetă nu există siguranță maximă privind infecțiile nesocomiale.

„Am spus că nu există spital de pe această planetă în care să nu există riscul de a face infecții nosocomiale”, a precizat doctorul la sfârșitul conferinței.

Ministrul Sănătății, despre răniții de la Colectiv colonizați cu germeni

#DIRECT_ONE_nncnsr#

Urmăriți B1TV.ro și pe
`