Spitalele ce asigură asistență medicală pacienților confirmați pozitiv cu COVID-19 vor putea să reia internările și intervențiile chirurgicale programate, precum și activitățile în ambulatorii pentru pacienții non-COVID-19, în urma evaluărilor făcute de Direcțiile de Sănătate Publică.
Ministerul Sănătății a cerut marți printr-un Ordin Direcțiilor de Sănătate Publică să evalueze de urgență situația din spitalele care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2.
În Ordinul ministrului Sănătății nr.961 din 29 mai 2020, se precizează că, în funcție de evoluția epidemiologică locală, spitalele care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2 pot asigura, cu avizul direcțiilor de sănătate județene și a municipiului București, asistența medicală și pacienților non-COVID-19 în condițiile existenței circuitelor funcționale complet separate, fără a fi necesară externarea/ transferarea tuturor pacienților internați către alte spitale.
„Am cerut astăzi direcțiilor de sănătate publică să realizeze la nivel local o analiză a cazurilor internate, a modului în care sunt separate complet circuitele funcționale pentru pacienții infectați de cei neinfectați și să identifice toate măsurile necesare astfel încât se fie eliberate avizele necesare reluării activității în spitalele de fază 1, 2 și cele suport.
Voi începe și o evaluare personală a situației în aceste unități pentru că primesc semnale din partea pacienților neinfectați cu noul corornavirus care nu primesc asistența medicală de care au nevoie.
Suntem într-o nouă fază epidemiologică și trebuie să redeschidem spitalele pentru bolnavi, chiar dacă menținem măsurile de prevenție și limitare a răspândirii SARS-CoV -2″, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Această măsură este anunțată în contextul în care președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că deși starea de alertă ar putea fi prelungită, după data de 15 iunie se vor putea redeschide mall-urile, mai puțin restaurantele și locurile de joacă, grădinițele, afterschool-urile și școlile private, precum și piscinele exterioare.
Totodată, va fi relaxată relația cu statele ce au un număr mic de cazuri noi de coronavirus. Aici nu e cazul unor țări precum Italia, Spania, Franța, Belgia, Olanda, Suedia, a precizat Iohannis. În finalul discursului, șeful statului le-a solicitat parlamentarilor, care trebuie să votezeprelungirea stării de alertă, să fie responsabili: „virusul nu dispare printr-un vot”.
Grupul de comunicare Strategică anunță, marți, ora 13.00, că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate alte 145 noi cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19. Bilanțul total ajunge astfel la 20.749. dintre aceste persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus, 14.910 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 1345 persoane diagnosticate cu infecție cu Covid-19 audecedat. În secțiile de terapie internsivă din spitalele din întreaga țară mai sunt internați 152 de pacienți care au contactat virusul chinez. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 511.295 de teste.