Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila (PSD), susține că minim 25 de spitale vor fi construite și dotate cu echipamente până în 2026, cu bani din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Investiția totală sare de 1,7 miliarde de euro.
„Ministerul Sănătății a publicat în consultare publică Metodologia de prioritizare a investițiilor în infrastructura publică de sănătate aferente Componentei 12 – Sănătate, Investițiile 2.1 și 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă, incluzând echipamentele și aparatura medicală din cadrul PNRR.
Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții ce presupun construcția și dotarea de spitale / unități spitalicești noi la nivel național, din lista de 49 de obiective înscrise de către Ministerul Sănătății în anul 2021 și convenite cu Comisia Europeană”, a transmis Ministerul, într-un comunicat.
Acesta precizează că noile spitale vor respecta cerințele de eficiență energetică și standardele de calitate la nivel internațional.
Includerea proiectelor în lista celor finanțate prin PNNR va fi propusă de Ministerul Sănătății, „respectând prevederile metodologiei de prioritizare”. Lista va fi aprobată prin Hotărâre de Guvern.
„Investiția totală se va ridica la peste 1.7 milarde de euro”, se mai arată în comunicat.
Luna trecută, Marcel Boloș (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat, pentru B1 TV, că România are la dispoziție fonduri europene record pentru investiții în sănătate.
„E o oportunitate istorică pentru că sănătatea, pe lângă cele 3,7 miliarde de euro pe care le are în Programul operațional de sănătate, mai beneficiză de alocări pentru infrastructura spitalicească de aproximativ 2,6 milarde de euro, ceea ce ar însemna un buget record pentru investițiile în sănătate și o oportunitate unică așa încât aceste proiecte să prindă contur”, a mai afirmat Boloș la acea vreme.
La începutul lunii trecute, premierul Nicolae Ciucă a anunțat operaționalizarea, prin Ordonanță de Urgență, a agenției specializate să gestioneze investițiile în domeniul sănătății.