Ministerul Sănătății a pus în dezbatere proiectele privind pachetul de bază, pachetul minimal de servicii medicale și noua listă de medicamente compensate

Publicat: 22 12. 2013, 18:00

Proiectele privind pachetul de bază, pachetul minimal de servicii medicale şi noua listă de medicamente compensate au fost puse în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii.

Eugen Nicolăescu a anunţat că acestea ar putea fi aprobate de Guvern în luna ianuarie şi ar putea intra în vigoare la 1 marie 2014. Prin pachetul minimal toţi românii fără asigurare de sănătate vor beneficia de servicii de urgenţă, consultaţii acordate de  medicul de familie, dar şi de servicii pentru gravide şi leuze. Nu vor mai fi făcute însă cezariene la cerere.

Românii neasigurați vor beneficia de medicina de urgență, dar și de consultații la medicul de familie. Gravidele și leuzele vor avea parte de atenție specială, se vor deconta de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate consultații prenatale, nașterea, dar și îngrijirea post-natală.

Cei care însă contribuie la bugetul sănătății au parte de mai multe servicii, de consultații la medicul de familie, de serviciile care se oferă în ambulatoriu, dar și de spitalizare gratuită. Totodată, prin pachetul de bază sunt introduse consultații multidisciplinare, niște consultații care sunt destinate în special bolnavilor cronici.

”Pachetul minimal pentru neasigurați cuprinde servicii medicale de urgență, de prevenție la medicul de familie, planificare familială. O atenție gravidelor și leuzelor, la medicul de familie și medicul de specialitate, asistare la naștere a oricărei femei din România”, a explicat ministrul Sănătății.

Românii care plătesc contribuţia la asigurările de sănătate sunt cuprinşi însă în pachetul de bază, alt proiect pus în dezbatere de ministerul Sănătăţii.

În acest pachet vor fi introduse și consultațiile multidisciplinare, pentru pacienții cu boli cronice.

”Odată pe an se asigură consultaţia multidisciplinară, în care echipa stă împreună şi consultă pacientul, neurologul, oftalmologul stau la masă şi discută cazul respectiv în ambulatoriu. Vor fi prioritizaţi cei care au complicaţii vitale”, potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Adrian Pană.

Pachetul de bază le aduce mai multe atribuţii medicilor de familie şi celor din ambulatorii. Obiectivul principal al acestuia este însă diminuarea internărilor şi mutarea pacienţilor în medicina prespitalicească.

Cât despre noua listă a medicamentelor compensate care ar fi trebuit să fie aprobată până în 15 decembrie , oficialii ministerului sănătăţii spun că aceasta ar putea intra în vigoare abia la 1 martie odată cu cele două pachete de servicii medicale. Lista cuprinde 130 de substanţe noi, cele mai multe destinate bolnavilor de cancer.

Ministrul Sănătăţii recunopaşte că cele trei proiecte de hotărâre de guvern trebuiau să fie aprobate până la finalul acestui an, însă arunca vina pe comisiile de specialitate pentru întârzierea elaborării acestora.

Sănătatea, împărțită pe pachete medicale