Ministerul Sănătății a publicat toate datele legate de testarea pe județe pentru depistarea infecției cu coronavirus, precum și incidența în fiecare localitate. Informațiile vor fi de acum actualizate zilnic.
Datele pot fi consultate AICI.
Din informațiile centralizate se poate observa, de exemplu, că miercuri, 3 martie, cele mai multe teste s-au făcut în București (3818) și Timiș (1325), iar cele mai puține în Vrancea (13). În aceeași zi, cele mai multe teste rapide s-au făcut în București (848) și Timiș (361), iar cele mai puține în Covasna (1), Giurgiu (1).
Pe 2 martie, cele mai multe teste s-au făcut tot în București (3854) și Timiș (1637), iar cele mai puține tot în Vrancea (doar 4). Cât despre testele rapide, cele mai multe au fost efectuate în București (894) și Timiș (249). Au fost județe – Vrancea, Tulcea, Teleorman, Giurgiu, Buzău, Brăila – în care nu s-a făcut nici măcar un astfel de test.
Pe 1 martie, cele mai multe teste COVID au fost prelucrate tot în București (4109) și Timiș (2000), iar cele mai puține tot în Vrancea (doar 3). În aceeași zi, cele mai multe teste rapide s-au făcut în București (1320) și Timiș (502). Din nou, în mai multe județe nu s-a făcut niciun test rapid: Vrancea, Teleorman, Giurgiu.
Informațiile sunt publicate în contextul în care mai mulți primari s-au plâns că modul de calcul al ratei de infectare, în baza căreia se elimină și reintroduc restricțiile, nu e just stabilită, căci dezavantajează zonele în care chiar se fac testări. Primarul din Timișoara, Dominic Fritz, de exemplu, a punctat că în alte orașe nu e o rată de infectare mai mică, ci pur și simplu sunt făcute teste mai puține și, astfel, oamenii practic se păcălesc că le e mai bine. Acuzații similare a formulat și Emil Boc, primarul din Cluj Napoca.
Acum o săptămână, modul de calcul al incidenței cumulate în ultimele 14 zile a fost schimbat, prin includerea focarelor de COVID-19 din centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, a centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, precum a căminelor, internatelor și spitalelor.