Ministerul Sănătăţii: 164 cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus

Publicat: 23 02. 2021, 17:35
foto simbol: Pixabay

Ministerul Sănătăţii a anunțat, marţi, că au fost confirmate până în prezent 164 de cazuri de infectare cu noua tulpină a coronavirusului din Marea Britanie. 

”Ministerul Sănătăţii a fost informat astăzi, de către Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), că, în România, au fost confirmate, până în prezent, 164 de cazuri de infectare cu SARS-Cov-2, noua variantă UK – linia genetică B.1.1.7”, a transmis, marţi,  Ministeru Sănătăţii.

Cazurile confirmate provin din Bucureşti (92 de cazuri), judeţul Timiş (11 cazuri), judeţul Cluj (9 cazuri), judeţul Ilfov (6 cazuri), judeţul Suceava (8 cazuri), judeţul Botoşani (5 cazuri), judeţul Vâlcea (4 cazuri), judeţul Galaţi (4 cazuri), judeţul Caraş-Severin (2 cazuri), judeţul Argeş (2 cazuri), judeţul Gorj (2 cazuri), judeţul Covasna (9 cazuri) şi din judeţele Giurgiu, Constanţa, Mureş, Hunedoara, Vrancea, Vaslui, Prahova, Brăila, Bihor şi Dolj (câte 1 caz).

Cazurile confirmate provin dintr-un total de 499 de secvenţieri care au fost raportate, până în prezent, Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Coordonatorul Campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a precizat că „potrivit datelor disponibile, nu putem exclude posibilitatea unui al treilea val care, ținând cont de contagiozitatea crescută a acestei tulpini, s-ar putea să aibă un impact epidemiologic destul de ridicat”.

Anterior, INSP a prezentat o analiză a celor 136 de cazuri confirmate până în 21 februarie, precizând acelaşi număr de secvenţieri, respectiv 499.

 

Ce spun medicii despre noua tulpină de coronavirus

 

„Trebuie să privim această informație nu neapărat cu îngrijorare. Era de așteptat ca această variantă britanică să devină dominantă și știm lucrul acesta din Marea Britanie, pentru că ea apărut în septembrie, anul trecut, acolo – în decembrie, aproape toate îmbolnăvirile erau cauzate de această variantă virală, pentru că este o variantă cu transmitere mult mai rapidă, fiind mult mai contagioasă. Este evident că se află în competiție cu celelalte variante, pe care le va scoate din circulație, și va rămâne probabil varianta dominantă. Ce trebuie să vedem este că această variantă se transmite mai rapid, deci va trebui să avem mult mai mare atenție în ceea ce privește respectarea măsurilor sanitare”, a spus medicul Radu Țincu. 

„S-a vorbit foarte mult dacă să secvențiem mai mult – putem să secvențiem mai mult ca să putem să avem o imagine mai concretă și corectă a evoluției și distribuției acestei variante, însă ea nu ne va ajuta cu foarte mult pentru că, vă spuneam, cel mai probabil, de la momentul în care am detectat pentru prima oară varianta în România, în următoarele două-trei luni de zile, probabil, toate îmbolnăvirile se vor înregistra cu această variantă virală, așa cum s-a întâmplat și în Marea Britanie”, mai spune el.

„Ceea ce trebuie să știm este că această variantă nouă virală este mai contagioasă, dar nu este neapărat mai mortală, nu crește mortalitatea. Elementul important este că în continuare vaccinurile de pe piață sunt eficiente împotriva acestei noi variante”, a adăugat Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală.