Reacția Ministerului Muncii în cazul fetiței din Baia de Aramă: ”Copilul era reținut ilegal de o persoană care, din punct de vedere al legislației, nu avea nici un drept asupra lui”

Reacția Ministerului Muncii în cazul fetiței din Baia de Aramă: ”Copilul era reținut ilegal de o persoană care, din punct de vedere al legislației, nu avea nici un drept asupra lui”

Imagini sfâşietoare într-o gospodărie din judeţul Mehedinţi au îngrozit România!

Mai precis, o fetiţă de 8 ani a fost luată cu forţa de poliţişti de lângă familia care a crescut-o ani de zile ca să fie trimisă în SUA, la o altă familie adoptivă.

În caz, Ministerul Muncii a precizat că persoana de la care a fost luat vineri copilul nu mai avea calitatea de asistent maternal, acesteia fiindu-i retras atestatul și implicit încetat contractul de muncă în luna mai 2019.

ROMÂNII, ÎN ALERTĂ! URMEAZĂ FENOMENE METEO EXTREME! VREMEA O IA RAZNA! VEZI AICI ZONELE AFECTATE

”Prin urmare, la acest moment copilul era reținut ilegal de o persoană care, din punct de vedere al legislației, nu avea nici un drept asupra copilului. Motiv pentru care, familia adoptatoare a depus plângere penală față de fostul asistent maternal, pentru reținere ilegală a copilului, demers susținut și de către alte instituții”, se arată într-un comunicat al instituției.

ÎMPĂCAREA ANULUI! BIANCA DRĂGUȘANU, DEZMĂȚ TOTAL CU VICTOR SLAV! BOTEZATU I-A PRINS ÎN FAPT

Totodată, Ministerul Muncii a menționat că DGASPC Mehedinți a informat asistentul maternal asupra faptului că fetița urma să fie declarată adoptabilă însă femeia a declarat în scris că nu dorește adopția copilului.

HALUCINANT! SE PREGĂTEAU SĂ O BAGE ÎN GROAPĂ CÂND S-A AUZIT UN STRIGĂT DIN SICRIU: ‘PĂRINTE, PĂRINTE, VINO ÎNCOACE’! TOȚI AU FUGIT DE FRICĂ

”Asistentul maternal a avut ocazia de a opta cu privire la adopția copilului, însă a preferat să opteze pentru refuzul unui astfel de demers, existând dovezi scrise în acest sens”, declară Ministerul Muncii.

Pe de altă parte, Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale, a declarat, la Antena3, că ”imaginile de azi (joi, n.r.) nu sunt cele pe care aș fi vrut să le văd, dar instituțiile statului trebuie să spună ce și cum. Cei de la Protecția Copilului vor face o anchetă. E un caz extrem de emoționant. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat”.

Ulterior, Ministerul Muncii a transmis informații suplimentare prin care precizează că ”Din dispoziția procurorului de caz de la Parchetul Curții de Apel Craiova copilul a fost prezentat ulterior la Institutul de Medicina Legală Craiova, unde s-a constatat ca nu a suferit leziuni/traume. Copilul a fost predat apoi familiei adoptive, de către procurorul de caz. La cererea procurorului de caz la toată operațiunea au asistat un psiholog și un asistent social de la DGASPC DOLJ. Potrivit legislației, monitorizarea post-adopție se va face, timp de doi ani, în România, dacă familia alege sa rămână aici, de către DGASPC-ul pe raza căruia va locui familia sau de către instituția similară din SUA, cu care avem încheiat protocol de colaborare”.

ANPDCA a cerut un Raport scris celor doi angajați ai DGASPC Dolj care au participat la acțiunea coordonata de procuror.

Redăm comunicatul Ministerului Muncii integral:

Deschiderea adopției pentru copilul a cărei situație este mediatizată a fost realizată încă din 2013. Pe toată perioada de valabilitate a adaptabilității copilului, au fost realizate demersuri pentru identificarea în plan intern a unei familii/persoane adoptatoare însă nu s-a reușit finalizarea unei adopții cu o familie/persoană cu reședința obișnuită în România. În cadrul procedurii de adopție aplicate copilului, au fost selectate 120 de familii atestate din România, dintre acestea o singură persoană a dorit să participe la o primă vizită a fetiței dar care a refuzat ulterior continuarea procedurii de adopție.

Înainte de demararea procedurii de deschidere, DGASPC Mehedinți a informat asistentul maternal asupra faptului că fetița urma să fie declarată adoptabilă însă acesta a declarat în scris că nu dorește adopția copilului. Prin urmare, asistentul maternal a avut ocazia de a opta cu privire la adopția copilului, însă a preferat să opteze pentru refuzul unui astfel de demers, existând dovezi scrise în acest sens.

Decizia cu privire la încuviințarea adopției a fost luată de către instanța judecătorească, singura instituție din România care se poate pronunța în acest sens.

Asistentul maternal este persoana care se ocupa de creșterea, îngrijirea și educarea unui copil aflat în plasament pe o perioadă determinate de timp, respectiv până la reintegrarea copilului în familia naturală sau pană la adopția acestuia. Activitatea lui se desfășoară în baza unui contract cu caracter special, aferent protecției copilului, încheiat cu direcția generală de asistență sociali și protecția copilului.

Demersul realizat astăzi de către organele abilitate și nu de reprezentanți ai instituțiilor de protecție a copilului, a vizat executarea unei sentințe judecătorești privind încuviințarea adopției, pentru a cărei aplicare fostul asistent maternal manifesta opoziție.

Reamintim că persoana de la care a fost luat astăzi copilul nu mai avea calitatea de asistent maternal, acesteia fiindu-i retras atestatul și implicit încetat contractul de muncă în luna mai 2019. Prin urmare, la acest moment copilul era reținut ilegal de o persoană care, din punct de vedere al legislației, nu avea nici un drept asupra copilului. Motiv pentru care, familia adoptatoare a depus plângere penală fată de fostul asistent maternal, pentru reținere ilegală a copilului, demers susținut și de către alte instituții.”

Mai multe detalii despre caz AICI și AICI

Urmăriți B1TV.ro și pe
`