Ministerul Mediului: Cele 420.000 de hectare de pădure deținute de micii proprietari sunt cele mai expuse tăierilor ilegale

Publicat: 18 05. 2015, 22:56
Foto: radioconstanta.ro

Din cele 700.000 ha de pădure pe care le deține România, 420.000 de hectare sunt deținute de micii proprietari, acestea fiind cele mai expuse tăierilor ilegale, precizează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„România deține, în prezent, circa 700.000 hectare de pădure care ar intra sub incidența articolului 20 (alin.1.1 și alin. 1.2) al noului Cod Silvic. Dintre acestea, aproximativ 420.000 ha sunt terenuri aflate în proprietatea micilor proprietari care nu au posibilitatea de a se asocia în suprafețe de cel puțin 100 hectare pentru a-și elabora amenajament silvic, așa cum îi obligă legea în prezent. În baza actualului Cod Silvic, neputându-se exploata masa lemnoasă, aceste suprafețe sunt, practic, nepăzite și neadministrate. Din cauza lipsei contractelor de pază, aceste 420.000 ha sunt suprafețele cele mai expuse tăierilor ilegale.(…) Diferența până la 700.000 ha, este formată din suprafețe deținute de micii proprietari, dar care sunt administrate și pentru care există amenajament silvic”, se arată într-un comunicat al MMAP citat de Agerpres.

Aceeași sursă precizează că articolul 20 este unul dintre princpialele instrumente pentru combaterea tăierilor ilegale. Printre prevederile noului Cod Silvic se numără și obligația ca micii proprietari să încheie contracte pe 10 ani cu un ocol silvic, care va asigura serviciile silvice.

În acest moment, deținătorii de pădure sunt obligați să respecte obligațiile regimului silvic, ceea ce presupune costuri foarte mari de întreținere.

„Deoarece, pentru suprafețele de pădure, nu există subvenții care să vină în sprijinul proprietarilor (așa cum se întâmplă în cazul terenurilor agricole), iar beneficiile economice ale pădurii se pot obține după 25-100 de ani în funcție de specie, micii proprietari au doar costuri de întreținere”, se subliniază în comunicat.

În plus, același articol, prevede exploatarea acestor terenuri, în limita a 3 metri cubi/an/ha, o cantitate mică din punct de vedere silvic (aproximativ jumătate din creșterea medie anuală de 5,6 metri cubi /an/ha), care însă ajută foarte mult micii proprietari, asigurându-le lemnul de subzistență pentru încălzire.

Aceste precizăi vin în urma declarației deputatului PNL, Lucia Varga, potrivit căreia că PNL ar putea vota proiectul Codului silvic dacă din text va fi eliminat articolul 20, altfel, liberalii vor vota împotriva proiectului inițiat de PSD.