Autovehicule, confiscate în București pentru transport și depozitare ilegală de deșeuri: Acțiunile au avut loc în Sectoarele 5 și 6 / Precizările Ministerului Mediului (VIDEO)
UPDATE, 13 februarie, ora 20.21:Ministerul Mediului a anunțat că și echipele care operează pe raza Sectorului 6 al Capitalei auconfiscat un camion care transporta ilegal deșeuri din construcții. Potrivit News.ro, reprezentanții Ministerului Mediului au precizat că acțiunile din cele două sectoare au avut loc aproape în același timp. Aceasta ar pitea fi o explicație pentru faptul că atât primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, cât și edilul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, au susținut, fiecare, că acțiunea de confiscare din sectorul lor a fost prima din București.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Ministerul Mediului anunță, sâmbătă, că a fost confiscat primul autovehicul care transporta și depozita ilegal deșeuri. Totul s-a întâmplat în Capitală. ”Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu şi poliţiştii locali din sectorul 5 au suprins o autoutilitară care a depozitat ilegal deşeuri provenite din construcţii pe un teren viran din strada Mateiu Caragiale”, transmit reprezentanții Ministerului, precizând și că persoana prinsă în flagrant a primit o amendă de 30.000 de lei.
Primul autovehicul care transporta și depozita ilegal deșeuri, confiscat în Capitală
”Astăzi, 13 Februarie 2021, comisarii Gărzii Naționale de Mediu și polițiștii locali din sectorul 5 au suprins o autoutilitară care a depozitat ilegal deșeuri provenite din construcții (moloz, polistiren, rigips etc.) pe un teren viran din strada Mateiu Caragiale.
Acțiunea face parte din controalele efectuate cu echipe mixte formate din comisari ai Gărzii de Mediu și polițiști locali, la inițiativa Ministerului Mediului, împreună cu Primăria Generală a Capitalei și cu primăriile de sector din București.
Persoana prinsă în flagrant a fost amendată cu 30.000 de lei iar autobasculanta cu care a transportat deșeurile a fost confiscată, conform prevederilor HG nr. 1061/2008 privind confiscarea mijlocului de transport folosit la săvârșirea faptei”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.
Sursa citată mai menționează că zona afectată de depozitarea de deșeurilor trebuie să fie salubrizată până la data de 17 februarie.
Ministerul Mediului anunță că un autovehicul a fost confiscat în Capitală pentru transport și depozitare ilegală de deșeuri. Proprietarul autobasculantei a primit o amendă de 30.000 de lei
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a precizat, în acest context, că până acum au avut loc peste 100 de inspecții în București, în urma cărora au fost aplicate amenzi de peste 200.000 de lei pentru depozitarea ilegală a deșeurilor.
“Doar aplicarea măsurilor dure prevăzute de lege poate opri un fenomen care care a ajuns pentru mulţi să devină o normalitate: depozitarea oriunde în Capitală a resturilor din construcţii sau demolări sau chiar a lucrurilor care nu ne mai sunt necesare, inclusiv a deşeurilor din ambalaje. Până acum echipele noastre mixte au organizat peste 100 de inspecţii în toate sectoarele Capitalei, fiind aplicate amenzi de peste 200.000 de lei. Acţiunile au descoperit depozite ilegale de deşeuri pe o suprafaţă de aproape 300.000 de mp din Bucureşti. Toate aceste zone ale Bucureştiului vor fi salubrizate şi monitorizate în continuare de echipele noastre”, a spus Tanczos Barna.
Ce spune primarul Nicușor Dan despre problema deșeurilor din București
De altfel, în urmă cu câteva zile, ministrul Mediului a purtat discuții cu primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și cu reprezentanții celor șase sectoare, cu privire la problema deșeurilor din București.
Nicușor Dan a spus atunci că toți participanții la discuție au fost de acord că este nevoie de o colectare selectivă a deșeurilor din Capitală.
”Am fost cu toții de acord că trebuie să trecem la colectarea selectivă. O să urmeze și o dezbatere publică.
Între noi au fost discuții dacă să fie o colectare selectivă pe patru sau pe cinci fracții, e o discuție tehnică la care sper să participe cât mai multă lume în dezbaterea publică.
Am fost cu toții de acord că trebuie să implementăm principiul «plătești cât arunci», în sensul că pentru acele categorii de deșeuri care sunt amestecate (…) tariful trebuie să fie proporțional cu cât aruncă fiecare dintre locuitori. Am decis ca modalitatea în care sectoarele colectează și selectează în Municipiul București să fie unitară”, a mai declarat Nicușor Dan.