Ministerul Justiţiei a transmis către CSM, pentru avizare, proiectele privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizării judiciare şi CSM

Ministerul Justiţiei a transmis către CSM, pentru avizare, proiectele privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizării judiciare şi CSM
Foto: Facebook @ Cătălin Predoiu

Proiectele legilor privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizării judiciare și CSM au fost trimise de Ministerul Justiției către Consiliul Superior al Magistraturii.

Proiectele de lege trimise de Ministerul Justiției către CSM

Potrivit Ministerului Justiției, proiectele au fost redactate, într-o primă versiune, în septembrie 2020, dezbătute public în perioada septembrie 2020 – aprilie 2021 și, ulterior, modificate succesiv în urma dezbaterilor publice. În cursul anului 2021, proiectele au fost înaintate CSM pentru avizare, dar fără a fi realizată, prealabil, procedura de avizare interministerială și au fost retrase, ulterior, în același an din CSM.

În ianuarie 2022, Ministerul Justiției a reluat procesul actualizării proiectelor și finisării lor în urma numeroaselor propuneri primite din partea sistemului judiciar. În primăvara acestui an, proiectele au fost discutate la nivel tehnic și politic cu reprezentanții Comisiei Europene, într-un exercițiu de consultare și cooperare partenerial, transparent și corect, desfășurat în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Ulterior, proiectele au fost din nou afișate pe pagina de web a ministerului, pentru o nouă rundă de dezbateri publice în cadrul căreia Ministerul Justiției a primit și analizat 868 de amendamente și propuneri din partea CSM (ambele secții), Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul General, DNA, asociațiile de procurori și judecători, asociația magistraților – asistenți, instanțe, parchete, precum și colectiv sau individual de judecători și procurori, specialiști DNA, specialiști IT, un sindicat al funcționarilor publici, funcționari publici, cetățeni și, nu în ultimul rând, ministerele avizatoare ale proiectelor, primind și reflectând în cuprinsul proiectelor numeroase soluții venite din partea sistemului judiciar, a ministerelor și a societății civile, se arată în comunicat.

Înainte de transmiterea către CSM pentru avizare, Ministerul Justiției a parcurs și procedura de avizare interministerială, primind avize favorabile din partea tuturor ministerelor avizatoare, respectiv Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Ministerul Sănătății și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Adoptarea proiectelor este un dublu obiectiv în cadrul MCV și al Planului Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`