Ministerul Justiţiei a pus pe site proiectul de OUG referitor la ”operele” deținuților, înainte de a-l prezenta Guvernului (VIDEO)

Publicat: 26 06. 2016, 18:11

Ministerul Justiţiei a pus pe site un proiect de lege, înainte ca acesta să fie prezentat Guvernului! Este vorba despre Proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care deţinuţilor li se scad 20 de zile din pedeapsă, indiferent câte cărţi scriu, informează B1 TV. Acesta ar urma să intre în vigoare pe 31 august, după cum a anunţat tot Ministerul Justiţiei. Asta în condiţiile în care, până la 1 septembrie, este suspendat articolul de lege care prevedea că se iau în considerare 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică.

Surpriză pe site-ul Ministerului Justiţiei, unde este pus spre consultare publică un proiect, înainte de a-l prezenta în şedinţa de guvern de marţi. Este vorba despre Proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care deţinuţilor li se scad 20 de zile din pedeapsă, indiferent câte cărţi scriu. Noua ordonanţă introduce un articol privind procedura elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii brevetate de deţinuţi.

"Lucrările ştiinţifice sau invenţiile brevetate pot fi elaborate de către deţinuţi în condiţiile stabilite în prezenta lege şi prin regulamentul de aplicare a prezentei legi, care se completează, după caz, cu prevederile legale privind evaluarea lucrărilor ştiinţifice , respectiv procedurile efectuate de OSIM cu privire la cererile de brevet de invenţie”, se arată în document.

Totodată, în timpul scrierii lucrărilor ştiinţifice, deţinuţii pot face alte munci, fără să se suprapună şi fără ca, însumată, durata acestora să depăşească durata prevăzută de legislaţia muncii.

Ministerul Justiţiei a pus pe site un proiect de lege, înainte de a-l prezenta Guvernului

#DIRECT_ONE_ias4kj#

Noua Ordonanţă ar urma să intre în vigoare pe 31 august. La începtul anului, Guvernul a suspendat până la 1 septembrie articolul de lege care prevedea că, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice sau invenţii brevetate, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare operă.

Potrivit datelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi în ultimii doi ani. Printre aceştia apar şi nume sonore. Cărturari de penitenciar, au devenit, aşadar, George Copos, Dinel Staicu, Gigi Becali sau Ioan Niculae, persoane ale căror lucrări realizate pe bandă rulantă au strârnit suspiciuni şi au făcut obiectul unor verificări.

George Copos a scris mai multe lucrări în detenţie. Printre ele, și "Alianţe matrimoniale în politică ale principilor români din Ţara Românească şi Moldova", în cazul căreia a fost formulată o plângere pentru plagiat, dar și "Turismul ca vector de interculturalitate".

Omul de afaceri Dinel Staicu a scris şi el 10 volume în după gratii, iar Gigi Becali a publicat, în doi ani de închisoare, cinci cărţi, printre care "Muntele Atos, patria ortodoxiei", "Steaua şi Becali", "Becali şi politica. Începuturile", dar și "Becali Parlamentul Europei şi Parlamentul României".
Şi Ioan Niculae a scris, de când se află în închisoare, mai multe cărţi.

Iar DNA s-a sesizat imediat. Procurorii anchetează mai mulţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările ştiinţifice ale deţinuţilor, pentru care aceştia au primit reducerea pedepselor, reprezentanţii editurilor care le-au publicat, dar şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea. Există suspiciunea de favorizare a făptuitorului şi ajutorul dat unor condamnaţi pentru corupţie, spun anchetatorii.