Ministerul Justiției a anunțat calendarul dezbaterii publice pe modificările legior Justiției

Publicat: 02 10. 2020, 12:23
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică proiectele legilor justiției. Actele normative propuse se referă lastatutul magistraților,organizarea judiciarășiConsiliul Superior al Magistraturii. De asemenea, ministerul a anunțat vineri calendarul dezbaterii publice pe proiectele de modificarae a legilor justiției, care se întinde până în 30 martie 2021. În comunicatul publicat pe just.ro se mai precizează că după consultarea publică se va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii, pentru formularea avizului acestei instituții.

Calendarul dezbaterii publice pe modificările legior Justiției – Ministerul Justiției

Ministrul Cătălin Predoiu a explicat că instituția nu pretinde că deține „adevăruri absolute și soluții panaceu”, ci propune „o viziune prin aceste legi” și invită „la o dezbatere serioasă, până când vom ajunge la un acord asupra tuturor problemelor esențiale”, motiv pentru care a fost prevăzut „un termen de dezbatere care se întinde pe câteva luni, până în 31 martie 2021”.

Etapele dezbaterii publice:

Etapa 1

  • Durata: 5.10.2020 – 31.01.2021

  • a. Consultare scrisă – 5.10.2020 – 2.11.2020;

  • b. Întâlniri– 2.11.2020 – 4.12.2020;

  • c. Analiza propunerilor, revizuirea proiectelor – 4.12.2020 – până cel târziu 31.01.2020.

Etapa 2

  • a. Consultare scrisă – data publicării textelor revizuite în urma Etapei 1 de consultare, cel târziu 1.02.2021 – 14.02.2021;

  • b. Întâlniri – 15.02.2021 – 1.03.2021;

  • c. Analiza propunerilor, revizuirea proiectelor – 1.03.2021 – 30.03.2021.

Ministerul Justiției precizează că după consultarea publică va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii, pentru formularea avizului acestei instituții.

Proiectul de Lege privind statutul magistraţilor din România poate fi consultat integralAICI

Proiectul de Lege privind organizarea judiciarăpoate fi consultat integralAICI

Proiectul de Lege privind CSMpoate fi consultat integralAICI

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică proiectele legilor justiției. Ce a declarat Cătălin Predoiu

„Prin lansarea acestor proiecte, dorim să invităm întreaga magistratură română să se aplece din nou asupra bazelor organizării propriei profesii.Dorim să invităm la o largă și temeinică dezbatere publică asupra așezărilor legislative care vor sta la baza propriului statut, a organizării judiciare și a organizării CSM, instituția supremă de autoguvernare a Justiției și garantul independenței sale.Chem magistratura română pe un șantier al construcției și reconstrucției, al ieșiri din blocaje, din suficiență, rutină și ineficiență, acolo unde ele se întâlnesc”, a declarat Cătălin Predoiu, potrivitcomunicatuluitransmis de Ministerul Justiției.

Demnitarul a explicat că, la baza propunerilor, stau principii precum „independența sacrosanctă a judecătorilor și procurorilor, funcționalitatea instanțelor, a CSM, dar și a Ministerului Public, răspunderea efectivă a magistraților, dar și protecția lor în fața oricăror ingerințe și abuzuri, separația, echilibrul și cooperarea loială dintre puterea judecătorească și executiv, obligațiile noastre care decurg din rapoartele MCV, GRECO, avizele Comisiei de la Veneția și, mai nou, Mecanismul «Stat de Drept», lansat recent de comisie, prin toate acestea, dreptul cetățenilor de a dispune de o justiție funcțională, dreaptă, eficientă”.

„Am discutat cu mulți magistrați nemulțumiți de propriile legi după modificările din 2017, 2018, primesc săptămânal memorii care strigă după dreptate, grefierii și profesiile juridice transmit de asemenea aceleași semnale care toate se traduc într-un singur mesaj puternic: cumva, trebuie să ne regăsim un drum mai limpede, în multe locuri, trebuie să o luăm de la capăt. Noi, la Ministerul Justiției, nu pretindem că deținem adevăruri absolute și soluții panaceu.Noi propunem însă o viziune prin aceste legi și invităm la o dezbatere serioasă, metodică, calmă, atât cât e cazul de îndelungată, până vom ajunge la un acord asupra tuturor problemelor esențiale.De aceea, am prevăzut un termen de dezbatere care se întinde pe câteva luni, până în 31 martie 2021”, a adăugat demnitarul.