Noua generație este interesată de banii europeni, remarcă Ministerul Fondurilor Europene, în condițiile în care valoarea cererilor de finanțare pentru „Innotech Student” depășește cu 3.400% alocarea inițială.
Ministerul Fondurilor Europene a anunțat printr-un comunicat de presă, după încheierea apelului de proiecte „Innotech Student” de miercuri,că au fost depuse 351 de cereri de finanțare care însumează 685 milioane de euro. Potrivit instituției, alocarea pentru acest apel finanțat prin Programul Operațional Capital Umane (POCU) este de 20 milioane euro, ceea ce înseamnă că valoarea cererilor depuse depășește cu peste 3.400% bugetul apelului.
„Am constatat cu bucurie interesul major al studenților față de acest apel de proiecte prin care sunt încurajați să intre pe drumul antreprenoriatului. Sunt convins că finanțările europene schimbă în bine viețile românilor și pun cărămizi importante la construcția României viitorului. Țara noastră s-a angajat pe drumul ireversibil al dezvoltării iar interesul foarte mare pentru contractarea de finanțări în cadrul acestui apel însemnă nu numai înființarea de noi societăți comerciale și crearea de locuri de muncă, dar și construcția unei noi mentalități antreprenoriale în rândul tinerilor studenți”, a declarat Marcel Boloș,ministrul Fondurilor Europene.
În funcție de valoarea granturilor de care vor beneficia, viitorii antreprenori vor asigura crearea a 2 până la 5 locuri de muncă. Valoarea maximă a ajutorului de minimis pentru fiecare întreprindere sprijinită va fi direct proporțională cu numărul de locuri de muncă create, astfel:
Planurile de afaceri finanțate vor fi selectate de administratorii de schemă de antreprenoriat, entitățile care au depus proiecte în cadrul apelului „Innotech Student”, și anume:
Fiecare proiect finanțat în cadrul apelului va avea un grup țintă format din 300 tineri.
Printre altele, Ministerul Fondurilor Europene a precizat că, înetapa I de implementare, e finanțată organizarea și derularea programe de învățare prin experiență practică, furnizarea de servicii de consiliere și orientare profesională axate pe dobândirea și formarea de competențe antreprenoriale, inclusiv prin întreprinderea simulată în sectoarele economice identificate conform Strategiei Naționale de Competitivitate sau din domeniile identificate în Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare adresate studenților (ISCED 4-8).
În etapa II de implementarese finanțează acordarea de sprijin financiar (micro-granturi) pentru deschiderea unei afaceri.