Ministerul Educației vrea să introducă în școli lecții de educație rutieră. De când vor beneficia elevii de aceste cursuri

Ministerul Educației vrea să introducă în școli lecții de educație rutieră. De când vor beneficia elevii de aceste cursuri
Sursa foto: Captură video

Ministerul Educației împreună cu Ministerul de Interne a lansat în dezbatere publică trei ghiduri destinate învățământului primar, gimnazial și liceal, care conțin reguli rutiere de bază.

Începând cu anul viitor, elevii vor primi lecții de educație rutieră

Lecțiile de educație rutieră vor fi incluse în tematicile obligatorii pe care noua curriculă trebuie să le includă, potrivit Adevărul.ro. 

„Am publicat pe site-ul Ministerului Educației trei ghiduri de educație rutieră, elaborate în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne. Sunt resurse importante pentru siguranță rutieră și recomand tuturor celor implicați în activități cu copiii să le folosească! Pentru siguranță avem nevoie de educație. Sunt ghiduri care vizează, de asemenea, conduita preventivă. Ele sunt adaptate vârstei copiilor care primesc informațiile respective“, a explicat Ligia Deca, ministrul Educației.

Începând cu anul viitor, elevii vor primi lecții de educație rutieră, care este o temă importantă și de actualitate.

„Practic, reforma curriculară care este în desfășurare pentru liceu va lua în calcul această necesitate“, a susținut Deca la „Forumul siguranței rutiere“, care a avut loc luni, la Senat. „Aceste documente conțin noțiuni teoretice, dar și exemplificări ale modului de aplicare a legislației rutiere în vigoare. Includ și statistici, și fișe de lucru, și aplicații menite să încurajeze tinerii să devină mai responsabili“, a adăugat ministrul.

Ce vor conține ghidurile

Elevii din ciclul primar vor învăța prin intermediul ghidurilor despre regulile de circulație și de ce trebuie să le respectăm, dar și despre drepturile și obligațiile pietonilor. De asemenea, vor învăța să descifreze indicațiile polițiștilor aflați în intersecție și vor învăța regulile pe care trebuie să le respecte pasagerii într-un mijloc de transport.

Elevii de gimnaziu vor învăța noțiuni de legislație rutieră, cum se circulă în siguranță de acasă până la școală, cum să traverseze strada, dar și ce semnificație au indicatoarele rutiere.

Elevii de liceu vor învăța noțiuni de legislație rutieră, de prim ajutor și vor afla riscurile la care se expun dacă traversează strada uitându-se pe telefonul mobil. Mai mult, aceștia vor învăța regulile pe care trebuie să le respecte atunci când merg cu bicicleta sau trotineta electrică.

„Indiferent de calitatea noastră de pieton, pasager sau conducător de vehicul, toți avem datoria de a cunoaște regulile de circulație și de a-i respecta pe ceilalți participanți la trafic. În aceste condiții, este firesc să ne asigurăm că tinerii și copiii din societatea noastră beneficiază de sprijinul necesar pentru a deveni pietoni, pasageri sau conducători responsabili, care cunosc și respectă regulile de circulație“, a transmis Ministerul Educației, într-un comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`