Universitățile care au criticat măsurile guvernelor PSD în domeniul educației primesc din septembrie mai puțini bani de la stat pentru licență. (Detalii AICI) Între acestea se numără și Universitatea din București.
Într-un răspuns fără precedent către Ministerul Educației, Universitatea din București a susținut că, din „ură și cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea și d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi și mai prestigioase universități românesti, universitățile din Consorțiul Universitaria, și le-au împărțit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetăți de scaun ale învățământului universitar românesc”. Universitatea din București a mai precizat că „va acționa Ministerul Educației în contencios administrativ” pentru a afla „prin ce miracol ‘criteriile’ de alocare a cifrelor de școlarizare pentru toamna acestui an au penalizat universitățile din Consorțiu și le-au recompensat pe aproape toate celelalte”.
În replică, Ministerul Educației a acuzat că “în cadrul Universității din București sunt dezvoltate mai degrabă programe pentru a crea norme”. Ministerul a făcut apoi referire la analize în detaliu a locurilor ocupate la licență, master și doctorat, dar și la “rezultate nesatisfăcătoare” ale acestora.
Într-un comunicat remis HotNews.ro, Ministerul Educației spune că raportul dintre numărul de profesori titulari și norme “este mult sub” limita minimă impusă de Agenția care acreditează programele de studiu universitare. “Surprinzător, însă, deși acest raport este de ani buni mult sub limită, ARACIS a acordat acestei instituții de învățământ superior, la cea mai recentă evaluare instituțională, calificativul „Grad de încredere ridicat””, subliniază autoritatea.
”O altă problemă identificată în analizele, rapoartele și studiile luate în considerare: „derapajele” universităților de la buna guvernanță. (…) Din analiza datelor publice ale Universității din București pare mai degrabă că la examenul de admitere poate fi declarat admis oricine, doar cu scopul ca universitatea sa încaseze finanțarea corespunzătoare. (…)
Deducem că în cadrul Universității din București sunt dezvoltate mai degrabă programe pentru a crea norme pentru cele 1.267 de cadre didactice titulare, decât pentru a răspunde cerințelor pieței muncii cu privire la absolvenți. (….)
În perioada 2014-2016, Universitatea din București a ajuns să primească pentru studiile universitare de doctorat finanțări-record de până la 23% din întreaga finanțare a universității, datorită numărului mare de locuri bugetate atribuite, în condițiile în care media națională era de 12-13%”, mai susține Ministerul Educației, în comunicat.
În concluzie, acesta susține că repartizarea locurilor/granturilor pentru studiile universitare finanțate de la bugetul de stat în anul universitar 2018 – 2019 nu s-a făcut pe criterii politice, ci doar în vederea susținerii domeniilor prioritare de dezvoltare a României.