Ministerul Educaţiei a dat undă verde la înscrierea în facultăţi pentru tinerii fără diplomă de Bac. Din aceasta toamnă, elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat se pot înscrie în colegii ce vor fi organizate în cadrul universităţilor. Metodologia de organizare a fost deja publicată în Monitorul Oficial. Universităţile private au anunţat că dacă un cursant va lua bacul după primul an de colegiu, acesta va fi promovat în anul II de Facultate. La rândul lui, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie spune că nimeni nu se poate înscrie la facultate dacă nu are diplomă de Bacalaureat, ci doar la „colegii”, care au statut de şcoală postliceală.
Legea Educaţiei Naţionale a fost modificată în luna iunie de către Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă. Cea mai importantă schimbare adusă se referă la posibiliutatea pregătirii elevilor care nu au promovat BAC-ul în colegii, la universitate. Ministerul Educaţiei a publicat metodologia de organizare a acestor colegii. Practic, tinerii fără bac primesc astfel undă verde pentru a intra în facultăţi. Conform deciziei ministerului, colegiile vor avea o durată de 1-3 ani, în funcţie de complexitatea calificării şi de numărul de credite obţinute. Nivelul de calificare pe care îl oibţin absolvenţii acestor colegii nu este însă precizat în mod clar.
„Calificarile profesionale/ocupaţiile corespunzătoare nivelului de calificare sunt conforme celor mentionaţe în Registrul National al Calificarilor, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Până la aprobarea RNC se utilizează nomenclatoarele calificărilor profesionale pentru care se asigură pregatirea prin învaţământul preuniversitar”, se arată în Metodologie-cadru privind organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar
Cei mai nemulţumiţi de această decizie sunt studenţii care se pot trezi că vor avea drept colegi elevi care nu au luat bacul.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie susţine însă că nu există motive de îngrijorare.
„Nimeni nu se poate înscrie la facultate şi nu poate dobândi statutul de student, nicăieri pe teritoriul României, fără diplomă de Bacalaureat sau adeverinţă care să ateste susţinerea şi absolvirea examenelor de Bacalaureat. Sintagma de «colegiu», care apare în Ordonanţa de Urgenţă, are acelaşi sens cu acela de «şcoală postliceală», cu diferenţa că această formă de învăţământ poate fi organizată şi de universităţi”, a transmis ministrul.
Cu toate acestea, unele universităţi private au anunţat deja că cei care vor lua bacul după primul an de colegiu, vor putea promova automat în anul doi de facultate.