Ministerul Educației, despre cursurile în scenariul roșu: La clasa a VIII-a, orele vor avea loc cu cel mult 15 elevi în clasă. Maximum 17 elevi în clasă, în anii terminali de la liceu
Ministerul Educației vine cu noi precizări referitoare la modul în care se vor desfășura cursurile în scenariul roșu, scenariu în care a intrat recent Bucureștiul. Instituția guvernamentală a publicat, duminică, un document, transmis către Inspectoratele Școlare din țară, din care reiese că nu există limită numerică pentru desfășurarea cursurilor în învățământul preșcolar și primar. În ceea ce privește anii terminali, este impusă o limită de 15 elevi în clasele a VIII-a, și de 17 elevi în clasele terminale din învățământul liceal, profesional și postliceal.
Noi precizări din partea Ministerului Educației privind desfășurarea orelor în scenariul roșu
“În cazul funcționării unității de învățământ preuniversitar în scenariul 3 (scenariul roșu), pentru elevii claselor a VIII-a, a XII-a, a XIII-a precum și pentru elevii din clasele terminale din învățământul profesional și postliceal, raportat la art. 63 din legea educației naționale activitățile didactice se vor realizacu prezența fizică a maximum 15 elevi/clasăpentru gimnaziu/clasa a VIII-a șimaximum 17 elevi/clasă pentru clasele terminale din învățământul liceal, profesional și postliceal”, se arată în documentul Ministerului Educației, semnat de secretarul de stat Sorin Ion, potrivitedupedu.ro.
De asemenea, în cazul elevilor din anii terminali care nu participă fizic la cursuri, indiferent de motiv ”unitatea de învățământ preuniversitar este obligată să asigure organizare activităților de predare învățare evaluare online, iar elevii se participe la acestea”, se mai arată în documentul citat. În aceste cazuri, conducerile unităților de învățământ vor trebui să găsească soluții pentru ca procesul educațional să se poată desfășura online.
“Prezența fizică în scopul participării în ore la orele remediale este permis în toate unitățile de învățământ care organizează cel puțin o grupă de învățământ remedial, pentru toți elevii care solicită acest lucru prin înscrierea în programul de ore remediale (din toate clasele și toate școlile, indiferent de scenariul în care funcționează, cu excepția celor situate în localitățile carantinate)”, se mai precizează în document.
Sorin Cîmpeanu:Am acceptat punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, care a impus această înjumătăţire a efectivelor de elevi
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat duminică seară, reefrindu-se la regulile transmise în teritoriu, că a acceptat punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii care a susținut înjumătățirea efectivelor de elevi.
”Am acceptat punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, care a impus această înjumătăţire a efectivelor de elevi, din considerente sanitare. Să nu mă întrebaţi care este diferenţa în aceeaşi şcoală unde nu sunt restricţii numerice cu privire la efectivele claselor a I-a, a II-a, a III-a, a IV-a, pentru că ele pot merge cu prezenţă fizică în scenariul roşu, fără niciun fel de înjumătăţire, faţă de clasa a VIII-a, în care elevii au de susţinut un examen naţional, pentru că nu am cum să răspund la această întrebare”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi 24.
Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății cu privire la modul de desfășurare a cursurilor a fost modificat, sămbătă. Principala modficare se referă la localitățile aflate în scenariul roșu. Astfel, în zonele în care rata incidenței cazurilor de infectare cu coronavirus este mai mare de 3 la mia de locuitori, dar sub 6 la mie, vor face cursuri față în față preșcolari, elevii din clasele primare și până la jumătate dintre elevii din anii terminali, se arată într-uncomunicatal Ministerului Educației. Documentul cuprinde și noi prevederi referitoare la purtarea măștii de protecție în unitățile de învățământ.