Ministerul Educației a publicat programa pentru proba de matematică de la Bacalaureat. Ce trebuie să știe absolvenții de liceu

Publicat: 11 06. 2024, 12:23
Actualizat: 11 06. 2024, 12:26
Sursa Foto: Freepik

Programa la proba de matematică a fost publicată de Ministerul Educației. Absolvenții claselor a XII-a vor avea de rezolvat cerințe care includ funcții, ecuații și șiruri și vor avea de completat exerciții de geometrie, algebră dar și analiză matematică.

 Cum arată programa de Bacalaureat la matematică

Absovenții de liceu se pregătesc în această perioadă de examenul maturității. Aceștia vor trebui să dea dovadă de cunoștințe de matematică mai mult sau mai puțin complexe, în funcție de specializarea pe care au studiat-o patru ani, potrivit adevărul.ro. 

Elevii de la mate-info vor trebui să fie capabili să identifice noțiuni specifice logicii matematice și teoriei mulțimilor. Aceștia vor trebui să deducă rezultate și să le verifice utilizând inducţia matematică sau alte raționamente logice, să recunoască corespondenţe care sunt funcţii, şiruri, progresii, recunoașterea funcției de gradul I, să exprime legăturii între funcţia de gradul I şi reprezentarea ei geometrică. Absolvenții trebuie să cunoască mulțimi de numere, funcții și ecuații, metode de numărare și matematici financiare, să aibă noțiuni de geometrie, algebră și analiză matematică.

Liceenii de la filiera teoretică, profil real, specializarea științele naturii vor trebui să stăpânească mulțimi și elemente de logică matematică, șiruri, funcții, lecturi grafice, funcția de gradul I și II, geometrie plană, elemente de trigonometrie,metode de numărare, matematici financiare, elemente de geometrie , de calcul matriceal și sisteme de ecuații liniare, elemente de analiză matematică, funcții derivabile, elemente de algebră și analiză matematică.

Elevii de la pedagogic vor trebui să stăpânească mulțimi și elemente de logică matematică, șirurile, funcțiile și lecturile grafice, aplicații ale trigonometriei în geometrie, numerele reale, funcțiile și ecuațiile, matematici financiare, noțiuni de geometrie, structuri algebrice, elemente de calcul matriceal și sisteme de ecuații liniare.

Absolvenții de la filiera tehnologică, profilurile servicii, resurse naturale și protecția mediului, profilul tehnic toate calificările profesionale vor trebui să stăpânească mulțimi și elemente de logică matematică, șiruri, funcții, lecturi grafice, funcția de gradul I și II, mulțimi de numere, funcții și ecuații, metode de numărare, matematici financiare, elemente de geometrie, de calcul matriceal și sisteme de ecuații liniare, analiză matematică, elemente de algebră.

Programa la matematică este prevăzută în anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 4.430/2014 privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat naţional – 2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Calendarului examenului național de Bacalaureat

  • 3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00
  • 9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor
  • 12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale