Ministerul Economiei cere oficial Nuclearelectrica ruperea relațiilor cu China General Nuclear Power. Gigantul chinez era partener în construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, dar fusese trecut pe „lista neagră” de SUA

Publicat: 27 05. 2020, 08:26
Foto: Centrala de la Cernavodă (sursă: Facebook)

Ministerul Economiei a solicitat oficial Nuclearelectrica, companie în care este acționar majoritar, să rupă relațiile cu gigantul chinez de stat China General Nuclear Power, care avea rol de partener în proiectul pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala din Cernavodă, potrivit profit.ro.

Ministerul Economiei cere oficial Nuclearelectrica ruperea relațiilor cu China General Nuclear Power

Instituția guvernamentală a cerut conducerii Nuclearelectrica să introducă următoarele puncte pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare convocate pentru 12 iunie / 15 iunie:

  • Abrogarea Strategiei de continuare a Proiectului Unitatile 3 si 4 Cernavoda prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014) precum si a Strategiei revizuite de continuare a Proiectului Unitatile 3 si 4 Cernavoda prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018);
  • Mandatarea Consiliului de Administratie al SNN sa initieze procedurile/demersurile/actiunile privind incetarea negocierilor cu CGN, precum si incetarea efectelor juridice (prin acordul partilor, denuntare etc) a urmatoarelor documente: „Memorandumul de Intelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea si dezafectarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda (MoU), si respectiv a (ii) Acordului Investitorilor in forma preliminara.”;
  • Mandatarea Consiliului de Administratie al SNN de a initia demersurile necesare pentru analiza si cristalizarea optiunilor strategice privind constructia de noi capacitati de productie de energie electrica din surse nucleare.

Gigantul chinez era partener în construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, dar fusese trecut pe „lista neagră” de SUA

China General Nuclear Power a fost trecută de administrația Trump, în 2019, pe „lista neagră” a companiilor care ar acționa „împotriva securității naționale și a intereselor de politică externă ale SUA”. Documentul era publicat de Biroul de Industrie și Securitate al Departamentului american de comerț, în 14 august, cu aproximativ o săptămână înainte ca președintele SUA să primească vizita lui Klaus Iohannis, a doua în mandatul petrecut la Casa Albă.

„Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu şi preşedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile. (…) Energia este şi sensibilă, şi importantă. Securitatea energetică ţine de securitatea naţională”, declara președintele Iohannis, înainte de vizita în SUA.

Autoritățile americane susțin că gigantul chinez și subsidiarele sale „ar întreprinde sau favoriza demersuri de a obține tehnologii și materiale nucleare avansate ale SUA pentru a fi deturnate în scopuri militare în China”. Odată cu includerea China General Nuclear Power pe „lista neagră”, firmelor americane li se interizcă să facă exporturi către compania chineză.

Rick Perry, secretarul american pentru energie, se declarase și el îngrijorat de parteneriatul româno-chinez pentru construirea reactorelor 3 și 4 de la centrala nucleară din Cernavodă.