În contextul exploziei cazurilor de coronavirus și a restricțiilor luate de autorități în tot mai multe județe, Ministerul Culturii anunţă că realizează o analiză privind cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 în instituţiile culturale, în special în rândul artiştilor şi lucrătorilor tehnici.
„Având în vedere transmiterea comunitară foarte accentuată şi semnalarea răspândirii cazurilor şi printre reprezentanţii sectorului cultural, ministerul face un apel la responsabilitatea angajaţilor şi angajatorilor din domeniu, pentru ca evenimentele culturale săCapitala se desfăşoare în condiţii de siguranţă pentru ei şi public”, a transmis instituţia, fără a oferi mai multe detalii despre analiza anunţată.
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a discutat la Guvern cu reprezentanţii diverselor organizaţii şi instituţii culturale pentru a discuta despre măsurile sanitare suplimentare şi cele economice care pot fi luate în această perioadă.
„Prevenţia trebuie să fie mai presus de orice, mai ales în lipsa unui vaccin şi a unui tratament dedicat. Astăzi, 13 octombrie, este şi Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor, declarată de ONU, care ne prinde chiar într-un astfel de context. Pandemia de coronavirus este chiar un dezastru care poate fi diminuat doar prin implicarea fiecăruia dintre noi şi prin respectarea tuturor regulilor şi măsurilor de siguranţă. Este o dovadă clară că trebuie să fim pregătiţi pentru orice fel de scenariu, aşa încât să putem preîntâmpina cele mai grave situaţii”, a declarat el.
În Capitală, pe fondul creșterii ratei de incidență a cazurilor, restaurantele, cafenelele, cinematografele, teatrele, sălile de spectacol au fost închise, potrivit unei decizii a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență.
De asemenea, purtarea măștilor devine obligatorie în jurul școlilor, pe o rază de 100 de metri, a decis, marți, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență.
Bilanțul epidemieide coronavirus în România a ajuns, marți, la 160.461 de persoane infectate. Dintre acestea, 120.515 au fost declarate vindecate, 651 sunt în stare gravă în secțiile de Terapie Intensivă, iar 5.535 au decedat. În ultima zi, 3.109 de oameni au fost testați pozitiv, iar 68 dintre pacienții COVID-19 au murit. Cea mai mare rată de infectare se înregistrează în București – 2,69 la mia de locuitori. Urmează Alba, Vâlcea, Iași, Bacău și Neamț.