Ministerul Comunicațiilor, reclamat la ÎCCJ de Guvern pentru posibile fapte penale în cheltuirea banilor la proiectul "e-România 2", în 2010-2011

Ministerul Comunicațiilor, reclamat la ÎCCJ de Guvern pentru posibile fapte penale în cheltuirea banilor la proiectul "e-România 2", în 2010-2011

Guvernul va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru cercetarea unor posibile fapte de natură penală în cheltuirea de către Ministerul Comunicaţiilor, în perioada 2010-2011, a banilor alocaţi din Fondul de rezervă bugetară pentru portalul de informaţii „e-România 2”.

Proiectul, componentă a „Programului național e-România” , a avut ca obiectiv principal dezvoltarea unui portal cu informații despre toate localitățile din România.

„Până la data efectuării controlului, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a efectuat plăți privind proiectul e-România 2 în sumă totală de 37.265.278,91 RON (71,58% din valoarea totală a contractului), fără ca portalul să fie realizat și dat în folosință în vederea utilizării acestuia”, se arată într-un document publicat de Guvern.

Inspectorii Corpului de control al primului-ministru au identificat nereguli în organizarea licitaţiei pentru atribuirea contractului şi cheltuirea fondurilor.

Ei susţin că din verificările efectuate au rezultat indicii privind falisificarea unui document referitor la desfăşurarea procedurii de atribuire şi înlocuirea unei file din oferta declarată câştigătoare, legată de un număr de înregistrare fals pentru o notă justificativă care trebuia întocmită înainte de transmiterea anunţului de participare spre publicare în SEAP şi fila din ofertă privind serviciile de mentenanţă, nesemnată de ofertant şi fără antet.

Ce este „e-România”

e-România este un program al guvernului României a cărui realizare presupunea informatizarea și interconectarea tuturor sistemelor de servicii publice. Scopul programului era de simplificare a procedurilor administrative și scăderea birocrației, reducerea costurilor administrației publice și eficientizarea actului de guvernare.

Programul urma să conțină proiectele e-Romania 1, care urmărește simplificarea interacțiunii mediului de afaceri și a cetățenilor cu instituțiile statului, și e-Romania 2, un portal cu informații despre localitățile țării.

Pentru proiectul e-România 2, licitația din noiembrie 2009, a fost câștigată de firma Omnilogic, contractul având o valoare de 49,96 milioane de lei (11,8 milioane de euro).

În ceea ce privește proiectul e-România1, licitația a fost câștigată tot în noiembrie 2009, de un grup de companii de IT din România, iar contractul se va derula pe o perioadă de 45 de luni, și are o valoare de 10,23 milioane de euro.

Portalul tuturor localităților din România (e-Romania 2) trebuia să fie finalizat în a doua jumătate a anului 2010.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`