Ministerul Apărării vrea ca militarii să aibă jurisdicție și asupra civililor în timpul stării de urgență sau alertă

Publicat: 03 02. 2021, 11:13
Foto: Inquam Photos / George Calin

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) promovează un proiect de lege care prevede o extindere a jurisdicției ofițerilor de poliție miltară, în contextul în care militarii nu au putut acţiona la întreaga capacitate în timpul stării de urgenţă, instituită pe teritoriul României la începutul pandemiei de coronavirus.

MApN promovează un proiect de lege care prevede extinderea jurisdicției Poliției Militare și asupra civililor în timpul stării de urgență sau alertă

Propunerea MApN vine după ce în perioada stării de urgență, deși au fost scoși pe străzi, militarii nu au avut nicio atribuție de a interacționa cu populația civilă. Aceștia făceau parte din echipe mixte, iar în cazul în care era necesar cei care interveneau erau jandarmii sau polițiștii, informează Adevărul.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, în situații de alertă, urgență, asediu, de mobilizare sau de război, jurisdicția Poliției Militare poate fi extinsă și asupra civililor.

”Jurisdicția poliției militare se va aplica pe timp de pace sau în situații de normalitate numai asupra personalului Ministerului Apărării Naționale sau altor persoane aflate pe teritoriul unui obiectiv militar, sau în zone militare restricționate, la bordul navelor sau aeronavelor aparținând Ministerului Apărării Naționale și dacă acțiunea vizeaz protecția instituției militare și securitatea personalului și a bunurilor acesteia.

În situații de alertă, de urgență, de asediu, de mobilizare sau de război, jurisdicția poliției militare se poate extinde, în condițiile legii, și asupra populației civile”, se menționează în expunerea de motive.

„Un aspect care a generat dificultăţi în activitatea Poliţiei Militare pe durata decretării stării de urgenţă şi de alertă pe teritoriul României este reprezentat de lipsa prevederilor legislative cu privire la atribuţiile instituţiei în astfel de situaţii”, se precizează în documentul citat.

Ce mai prevede proiectul de lege

Același proiect de lege prevede și că ofițerii de poliţie militară vor putea acţiona ca organ de cercetare penală specială sub controlul operaţional al procurorului militar.

Poiectul d elege a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naționale și are nevoie de avizarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării. După ce va fi aprobat, actul normativ va intra în vigoare la 90 după publicarea în Monitorul Oficial.