Ministerul Apărării Naționale vrea să verifice ce s-ar întâmpla în cazul unui scenariu privind mobilizarea populației. Instituția vrea să vadă cât de pregătită este populația și teritoriul pentru apărare în cadrul unui exercițiu care se ține în această săptămână în Dolj și Vâlcea.
Exercițiul de mobilizare, care se numește MOBEX DJ-VL-22, are „caracter de rutină”, activități similare fiind organizate în acest an și în județele Bihor și Sălaj, în luna iunie, precizează un comunicat.
Rezerviștii cuprinși în planurile de mobilizare și care au domiciliul pe teritoriul celor două județe vor fi chemați la unități militare pentru a face activități de pregătire.
Antrenamentul include și structuri din Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Telecomunicații Speciale.
MOBEX DJ-VL-22 face parte din seria de exerciții din domeniul mobilizării, organizate periodic pe teritoriul național, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei şi teritoriului pentru apărare prin exerciții și antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării în anul 2021.
Chemările rezerviștilor la unități se fac pentru ca instituțiile să stabilească pe ce forță umană armată se poate baza România în caz de război. De altfel, cei care refuză să se prezinte vor fi amendați cu sume cuprinse între 50 și 800 de lei.
MOBEX DJ-VL-22 este planificat de Ministerul Apărării Naționale și Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, în Dolj, și de Ministerul Apărării Naționale, în Vâlcea, în conformitate cu prevederile art. 23 alin. (3) din Legea nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forţelor armate şi al stării de război și ale art. 4, lit. f), pct. 9 din Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.