”Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale întreprinde toate măsurile prin care să se asigure aprovizionarea populaţiei cu o paletă largă de legume şi fructe de sezon, care să corespundă din punct de vedere al calităţii şi conformităţii cu standardele de comercializare, cât şi din punct de vedere al nivelurilor maxime admisibile de reziduuri de pesticide. În această perioadă în pieţele agroalimentare şi în târgurile unde producătorii autohtoni îşi comercializează en-gros produsele se găsesc cantităţi suficiente de legume şi fructe specifice sezonului precum: tomate, cartofi timpurii, ardei gras, căpşuni, castraveţi, varză albă, fasole verde, dovlecei, verdeţuri, etc., toate din producţia autohtonă”, precizează ministerul.
”Astfel de acţiuni de control se desfăşoară permanent în baza tematicilor de control cadru anuale, dar în perioade de vârf de sezon, când cantităţile produse sunt mai mari, aceste acţiuni de control se desfăşoară şi împreună cu reprezentanţi ai ANSVSA şi ANF. Controalele trebuie să urmărească respectarea legislaţiei de către toţi operatorii, acordându-se atenţie legumelor şi fructelor provenite din import sau comerţ intraunional comercializate prin depozite en-gros, minimarket-uri, supermarket-uri, hipermarket-uri. Toate aceste acţiuni de control conjugate sunt atât în beneficiul producătorilor autohtoni veritabili pentru că aceştia îşi pot comercializa într-un mediu organizat şi corect produsele de calitate, cât şi al consumatorilor care se aprovizionează fie din pieţele agroalimentare fie din marile reţele comerciale, având garanţia calităţii şi originii produselor”, precizează MADR.
Obiectivele din cadrul ultimelor acţiuni de monitorizare şi inspecţie au vizat controlul loturilor de legume şi fructe expuse la comercializare sub aspectul calităţii şi conformităţii cu standardele de comercializare prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabilă în sectorul legume – fructe.