„Mini-luna” Pământului, de dimensiunea unui autobuz, ar putea să dispară. Astronomii spun că ar putea să fie chiar o bucată din Lună

„Mini-luna” Pământului, de dimensiunea unui autobuz, ar putea să dispară. Astronomii spun că ar putea să fie chiar o bucată din Lună
Image by Robert Karkowski from Pixabay

O așa-numită mini-lună a Pământului, care a fost observată din septembrie, va începe luni o călătorie către Soare, pregătindu-se să dispară până în 2055. Asteroidul de dimensiunea unui autobuz școlar, cunoscut sub numele de 2024 PT5, ar putea fi de fapt un bolovan uriaș care provine de pe Lună după ce o altă rocă spațială s-a prăbușit pe aceasta cu secole în urmă, spun astronomii, arată The Guardian.

Mini-Luna nu se poate vedea fără telescop

În prezent, aflat la o distanță de nouă ori mai mare decât distanța până la Lună, asteroidul nu s-a apropiat niciodată suficient pentru a fi capturat de gravitația planetei.

Dimensiunea mică a mini-lunii, de aproximativ 33 de metri lățime și distanța au însemnat că nu a fost niciodată vizibilă cu ochiul liber, doar cu ajutorul unor telescoape puternice.

NASA urmărește asteroidul prin rețeaua sa spațială de când a fost observat pentru prima dată printr-un telescop din Africa de Sud, aparținând Universității din Hawaii, în august.

A fost un „însoțitor îndepărtat” al Pământului de atunci, a spus NASA, iar studiile au stabilit că nu a fost un obiect creat de om.
„Având în vedere asemănarea dintre mișcarea asteroidului 2024 PT5 și cea a planetei noastre, oamenii de știință de la Centrul Nasa pentru studii de obiecte din apropierea Pământului bănuiesc că obiectul ar putea fi o bucată mare de rocă aruncată de pe suprafața Lunii după un impact cu un asteroid cu mult timp în urmă”, spune Josh Handal, analist de programe pentru biroul de coordonare a apărării planetare al agenției spațiale.

Asteroidul a urmat o traiectorie în formă de potcoavă în jurul Pământului în ultimele două luni iar viteza cu care se mișcă va crește în ritm exponențial odată ce atracția gravitațională a soarelui va avea efect deplin.

Viteza sa în timpul trecerii pe lângă Pământ din ianuarie va fi de cel puțin două ori mai mare decât cea din septembrie, a declarat pentru Associated Press astrofizicianul Raul de la Fuente Marcos de la Universitatea Complutense din Madrid.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:19 - „E România pregătită să aibă președinte o femeie?”. Răspunsul categoric dat de Călin Georgescu la această întrebare (VIDEO)
20:17 - Protest al studenților, în fața Teatrului Național: “Călin Georgescu, noul Antonescu!”/“Ne-am săturat, de aia nu plecăm, lupta antifascistă noi o câștigăm”
20:03 - Elena Lasconi: „Avem de dus o luptă existențială pentru democrația românească” / „USR își asumă clar o luptă împotriva extremismului propus. Trebuie să ne mobilizăm toți cei care suntem pentru democrație și pentru modernizare” (VIDEO)
19:55 - Crin Antonescu critică PNL-ul, în contextul alegerilor: „Cea mai mare catastrofă electorală din istoria României, după 1989”
19:55 - Elena Lasconi: “Votul românilor de ieri a fost un vot de protest și exasperare. Să ne fie foarte clar! Călin Georgescu este un admirator pe față al lui Vladimir Putin! Este pentru izolarea României” (VIDEO)
19:54 - Decizia radicală luată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, înainte cu o lună de alegerile prezidențiale. „Ne învățăm lecțiile”
19:41 - Elena Lasconi: „Vreau să construim o Românie în care poți trăi din munca ta, în care ești respectat pentru munca ta, în care statul muncește pentru tine, nu tu pentru el! România intră într-o nouă etapă a istoriei” (VIDEO)
19:35 - Elena Lasconi: „Promit că voi da totul pentru a mă ridica la așteptările tuturor românilor” (VIDEO)
19:26 - Șaptesprezece dispăruți după scufundarea unei ambarcațiuni turistice în Marea Roșie
19:20 - Bogdan Matei (PSD): „Este o perioadă extrem de complicată, care că nu ne dă foarte mult posiblitatea să avem atat de multe analize interne, pentru că avem alegeri parlamentare” (VIDEO)