Mine pentru resurse critice ar putea fi redeschise. Extracţia poate începe doar cu acordul comunităţii locale

Publicat: 21 06. 2024, 23:41
Sursa foto: Pixabay

Guvernul a adoptat vineri un proiect de ordonanță de urgență care permite redeschiderea unor mine de minerale și metale. Minele închise de autorităţi pot fi redeschise dacă asigură exploatarea unor resurse critice pentru Uniunea Europeană, aşa cum sunt de exemplu, wolframul, grafitul sau magneziul.

Extracţia poate începe doar dacă sunt de acord şi comunităţile locale, iar procesul nu poluează mediul.

Cât privește îngrijorarea activiștilor de mediu, ministrul Economiei Radu Oprea a declarat vineri la finalul ședinței de guvern că ordonanța de urgență adoptată vineri nu se aplică exploatării de aur de la Roșia Montană.

”Nu se aplică asupra Roșiei Montane pentru că ANRM (Agenția pentru Resurse Minerale), care se transformă ca instituție, are competență asupra licenței. Licențele nu sunt în responsabilitatea Ministerului Economiei. Drept urmare această lege nu modifică nimic din ceea ce a fost decis referitor la Roșia Montană”, a spus Oprea, potrivit G4media.

Întrebat unde se va aplica noua OUG, Oprea a spus că ”Avem toate iazurile unde știm că există aur și alte metale rare. Nu știm în ce concentrație, cantitate. Prin noua lege putem face analize să vedem ce concentrații de metale sunt acolo. Dacă prezintă interes și există tehnologii noi care nu sunt poluante, și încep să fie astfel de tehnologii, cu acordul comunităților locale, rezolvând o problemă de mediu, eu cred că poate fi una dintre soluțiile bune. Am venit cu acest cadru legislativ ca să dăm această posibilitate”.

Ce prevede proiectul de OUG

După articolul 53 se introduce un nou articol, art. 531, cu următorul cuprins:

„Art. 531. (1) Pot fi redeschise la inițiativa autorității competente, cu avizul ministerului de resort, mine sau părţi din perimetrele de exploatare de resurse minerale neenergetice, altele decât cele energetice stabilite în cuprinsul art. 1 alin (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/2013 privind unele măsuri pentru reorganizarea prin divizare parțială a Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, pentru modificarea unor acte normative, precum și pentru reglementarea unor măsuri privind activitatea Departamentului pentru Energie, a căror închidere definitivă a fost aprobată prin hotărâre a Guvernului, în următoarele situații:

  1. a) mine sau părţi din perimetrele de exploatare de resurse minerale neenergetice, închise, pentru care operatorii economici au deținut actul juridic prevăzut la art. 3 pct. 17 ori au desfășurat activități pe baza avizelor la programele anuale de exploatare și/sau programelor anuale de lucrări;
  2. b) mine sau părţi din perimetrele de exploatare de resurse minerale neenergetice care au constituit obiectul unei concesiuni miniere a cărei perioadă de valabilitate a expirat;
  3. c) mine sau părţi din perimetrele de exploatare de resurse minerale neenergetice, situate în interiorul unor perimetre de exploatare cu activitatea oprită înainte de intrarea în vigoare a prezentului act normativ și care nu fac obiectul unei licențe.

(2) Redeschiderea minelor sau a unor părţi din perimetrele de exploatare de resurse minerale neenergetice, situate în interiorul unor perimetre de exploatare a căror închidere definitivă a fost aprobată prin hotărâre a Guvernului, se face prin procedura de ofertare prevăzută la art. 52, alin (4).

(3) Redeschiderea minelor sau a unor părţi din perimetrele de exploatare de resurse minerale neenergetice a căror închidere definitivă a fost aprobată prin hotărâre a Guvernului se poate face, la solicitarea persoanelor juridice interesate, cu avizul ministerului de resort, emis potrivit strategiilor și politicilor din domeniu, prin hotărâre a Guvernului, la inițiativa autorității competente care verifică îndeplinirea criteriilor privind capacitatea tehnică și financiară a solicitanților, precum și cu respectarea legislației de mediu în vigoare.

(4) Prevederile alin. (1) – (3) se aplică și titularilor aflați în perioada de observație din cadrul procedurii insolvenței, cu condiția aprobării măsurii în cuprinsul planului de reorganizare de către creditori și confirmării acestuia de către judecătorul sindic, plan care prevede reluarea activității de exploatare la aceste obiective miniere.

(5) Pentru licențele în vigoare obligațiile privind închiderea, ecologizarea și monitorizarea postînchidere se modifică cu acordul titularului”.