Minciuna din Colectiv: Alex Hogea a murit la Viena de sepsis, după infecția contactată în țară, iar directorul de la "Municipal" spune că austriecii sunt cei care au greșit tratamentul

Minciuna din Colectiv: Alex Hogea a murit la Viena de sepsis, după infecția contactată în țară, iar directorul de la "Municipal" spune că austriecii sunt cei care au greșit tratamentul
Foto: tolo.ro

Dezvăluirile familiei celei de a 60-a victimă de la Colectiv continuă. Tatăl lui Alexandru Hogea povestește îndurerat trăirile fiicei sale mai mici, Teodora, după moartea fratelui său.“Cînd sîntem doar noi trei, ne roagă să punem și al patrulea tacîm, pentru Alex”, spune Narcis Hogea pentru tolo.ro.

Mihaela, mama tânărului mort din cauza corupției, îl completează. ”Nu suportă să vorbim la trecut despre fratele său. Ori de cîte ori folosim Alexandru era, Teo ne corectează și ne spune, Mami, Alexandru este!”.

În articolul de joi, Tolontan a povestit calvarul prin care părinții tânărului timp de trei săptămâni, din momentul producerii incendiului și până când fiul său și-a găsit sfârșitul, într-un spital din Viena. (Detalii AICI)

După mai multe zile de insistențe, Mihaela și Narcis Hogea au reușit să-și transfere fiul într-un spital din Viena.

Tot procedeul a decurs “în stilul românesc”. Astfel,  în dimineața zilei de 5 noiembrie știau că va pleca la AKH Viena. La prînz fuseseră anunțați că e rău. Avionul s-a ratat. După-amiază, că e din nou bine.

Și au apărut mai multe variante de transfer.

”Fusese tot timpul bine, dar birocrația din sănătate nu primise verde ca să-i transfere în străinătate pe răniții de la Colectiv”, explică cineva din sistem.

Acum, seara, îl raportează din nou ca fiind bine.

Și îi pregătesc plecarea în străinătate. O singură problemă medicală survine pe 5 noiembrie.

În buletinul de analize medicale al lui HOGEA GEORGE-ALEXANDRU, 19 ani, la ”Secreție plagă” apare prezentă bacteria ”Acinetobacter”, o sursă de contaminare frecventă în spitalele din România.

Pe 6 noiembrie, totul se clarifică: 8 pacienți din România sînt pe lista de Bruxelles.

”Unul este de la noi! E Alexandru Hogea”, se bucură medicii de la ”Municipal”.

Narcis și Mihaela își cumpără bilet de Bruxelles pentru 7 noiembrie, la o cursă de dimineață, ”ca să fim în Belgia, unde va ajunge Alex, că ni se spusese că va pleca noaptea pe la 1”, explică tatăl.

“Chiar acum i-am lăsat la Otopeni pe Narcis și pe Mihaela. Slavă, Domnului, în cîteva ore se vor regăsi la Bruxelles împreună cu Alexandru. Sun la spital, Alex n-a plecat, avionul întîrzie cică. Pe drum ascult radio. La buletinul de ora exactă, aud, dintr-o dată, știrea: ”Aici, Radio România, transmitem în direct de pe baza militară 90 de pe Otopeni. Avionul C-27 J Spartan a decolat chiar acum către Bruxelles, cu 8 pacienți, dintre care 3 intubați”. Îngheț! Ăștia au plecat fără Alex!”, povestește Nicu Coman, fratele Mihaelei Hogea.

Avionul de transport Spartan în care nu era Alexandru Hogea decolează doar cu puțin înainte ca avionul de linie al părinților săi să pornească spre întîlnirea iluzorie din Bruxelles.

Nimeni nu-i anunțase, nici de la spital, nici de la Minister, nici de la SMURD.

Ajunși în Belgia, soții Hogea constată că baiatul lor nu se află printer pacienții de la Colectiv transportați la Bruxelles.

La București, nimeni nu înțelege nimic. Pe 7 noiembrie, rudele lui Alexandru Hogea se postează în fața cabinetului directorului Cîrstoiu. ”Nu vă poate primi”, spune cineva.

”Nu ne primește? Bine, spuneți-i atunci așa domnului director: Dacă în zece minute, nu într-un sfert de oră, nu aflăm unde pleacă Alexandru azi, noi mergem direct la presă!”.

După această amenințare. De la Raed Arahat vine o adresă în care se specific faptul că Alex Hogea va pleca în aceeași zi la Viena.

În acest context, Părinții lui Alex iau alt avion și se îndreaptă spre clinica din capital austriacă.

”De trei ori la rînd, de către trei medici diferiți, am fost întrebați de ce nu l-am adus mai devreme?”, povestește Narcis Hogea.

Săptămînile care au urmat, două la număr, se amestecă în mintea și în sufletul părinților. Amintirile sînt ca o cocă albă, indistinctă, care se întinde și revine în lighean.

”Au fost zile bune, în care speram că se va face bine. La un moment dat, am văzut cum fața i se vindecase. Avea o piele roz. L-am mîngîiat pe obraji și i-am zis: Mami, ce frumos ești mami, ca un bebeluș”, povestește Mihaela.

Cam din 19 noiembrie însă, medicii i-au anunțat că infecția cu care a venit din România s-a generalizat. Că organele cedează. ”Au fost extrem de sinceri, dar și umani, tot timpul”, spune Narcis.

În acea seară, s-au gîndit din nou, cu monstruoasa subiectivitate părintească, la cît de mult au fost amăgiți, mințiți și obstrucționați la plecarea lui Alexandru din România.

În raportul medical pus la mapa de transfer din România nu există specificat faptul că Alex Hogea fusese depistat cu acinetobacter.

“Mereu medicii austrieci ne spuneau: >”, spune tatăl lui Alex.

Duminică dimineață, pe 22 noiembrie, i-au sunat să meargă la spital. ”Ne-au lăsat să stăm de vorbă cu el pentru ultima oară, așa adormit cum era, că se va prăpădi”.

Narcis își amintește: ”Am rămas cîteva ore doar noi trei, de vorbă. I-am zis: tati, sîntem egoiști și am vrea să mai fii cu noi, dar mereu te-am îndemnat să-ți fie bine. Și știm că acolo unde mergi acum, și unde va sta sufletul tău, o să-ți fie bine!”.

Apoi au chemat un preot. Părintele a venit. L-a binecuvîntat, a citit din cărți.

”Cînd i-a făcut, la final, semnul crucii pe buze, Alex a respirat o dată, puțin mai tare și aparatele ne-au arătat că s-a dus”, spune Narcis.

Părintele s-a uitat lung la băiat și la cei doi părinți: ”Niciodată nu mi s-a întîmplat asta. Să se ducă imediat după ce i-am făcut semnul crucii”.

Cauza decesului: sepsis. Adică septicemie.

”Cred că a fost o eroare că austriecii de la AKH au întrerupt inițial antibioticul. Orice protocol au ei acolo, faptul că bolnavul nu venea la primul tratament, ci dintr-un spital, unde evolua pozitiv, nu trebuia neglijat”, spune doctorul Cîrstoiu.

”Da, avea acinetobacter în plăgi, însă noi îl țineam sub control”, adaugă managerul. Mai mulți medici din spitalul ”Municipal” s-au declarat afectați de moartea lui Alexandru Hogea, un caz despre care ei spun că ar fi fost salvat în România.

La înmormîntare au sosit sute de oameni.

Prietenii și colegii, vreo 80, au deschis berea preferată. Tinerii au rîs povestind întîmplări cu Alex.

S-au îmbrățișat, au cîntat în surdină și și-au spus, unul altuia, ce le zicea Alex fiecăruia dintre ei: ”Ai grijă de tine, frate!”.

”De ce n-a plecat Alex Hogea în avionul de Bruxelles în care fusese anunțat că pleacă?” este o întrebare la care Ministerul Sănătății și Departamentul de Situații de Urgență nu au știut să răspundă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`