Militarii din mai multe țări NATO vorbesc despre răboi împotriva Rusiei, dar depozitele de muniție din țările NATO sunt goale

Militarii din mai multe țări NATO vorbesc despre răboi împotriva Rusiei, dar depozitele de muniție din țările NATO sunt goale

La începutul acestui an, mai mulți militari de rang înalt din NATO avertizau aproape simultan că Alianța trebuie să se pregătească pentru un conflict cu Rusia. Aceasta în condițiile în care nevoia de arme este mare nu doar în Ucraina, ci și în depozitele de muniție goale din țările NATO.

Analiștii sunt îngrijorați de lipsa munițiilor

Potrivit experților, militarii adresează un apel decidenților politici pentru o schimbare de strategie a Europei în conflictul cu Rusia. Speranța de a pune capăt rapid războiului din Ucraina cu ajutorul livrărilor de arme occidentale, pe de o parte, și a sancțiunilor împotriva economiei de război rusești, pe de altă parte, nu s-a materializat, constată expertul german în securitate Nico Lange, într-un interviu acordat DW.

Ceea ce îi îngrijorează atât pe militari, cât și pe analiști este mai ales lipsa munițiilor, a noilor echipamente de război și starea capacităților de producție din Europa.

Or, potențialul de descurajare militară al NATO este strâns legat de livrările către Ucraina. UE promitea anul trecut că va furniza Ucrainei un milion de grenade până în martie, plan care a eșuat.

Potrivit lui Lange, expert în Ucraina și Rusia, care este implicat și în Conferința de Securitate de la München, guvernul german a întârziat cu emiterea garanțiilor pentru producătorii de armament. „Facem acest lucru abia acum după doi ani”, spune Lange. Aceasta în condițiile în care nevoia este mare nu doar în Ucraina, ci și în depozitele de muniție goale din țările NATO.

Investiții în drone, muniții și vehicule de luptă

În cel mai pesimist scenariu, NATO are la dispoziție doar cinci ani pentru a se înarma în așa fel încât potențialul de descurajare împotriva Rusiei să fie suficient pentru a inhiba un eventual atac al Moscovei asupra teritoriului NATO.

Acest lucru era subliniat la sfârșitul anului trecut și de șeful Centrului pentru Securitate și Apărare din cadrul Consiliului German pentru Relații Externe, Christian Mölling, într-o analiză foarte mediatizată.

La rândul său, Gustav Gressel, de la grupul de reflecție european ECFR (European Council on Foreign Relations), scrie într-o analiză recentă: „Occidentul și în special europenii trebuie să își revizuiască reglementările financiare, creându-și avantaje majore, pentru a fi capabili să stimuleze radical producția de drone, muniții, vehicule blindate de luptă și multe altele”.

Gressel consideră că strategia de a aproviziona Ucraina în principal cu arme de producție sovietică din depozitele țărilor din centrul și estul Europei a ajuns la final. Pur și simplu nu mai există stocuri iar producția de apărare trebuie să fie accelerată puternic, nu doar pentru Ucraina, cât și pentru statele NATO din Europa, scrie el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`