Magnatul miliardar al mineritului, Clive Palmer, a promis că va construi o navă „mult, mult superioară originalului”, în timp ce a dezvăluit proiectele pentru proiectul său Titanic II – din nou.
Palmer a închiriat miercuri Opera din Sydney pentru a face cunoscută lumii viziunea sa finală pentru replica la scară navei Titanic.
Cu toate acestea, după ce a distribuit jurnaliştilor un comunicat de presă în care a promis că prin compania sa Blue Star Line va construi „nava iubirii şi cu cel mai bun stil şi lux”, Palmer a recunoscut că nu a rezervat încă un şantier naval.
Au trecut aproape 10 ani de când Palmer a susținut o conferință de presă foarte asemănătoare la Hotelul Ritz din Londra pentru a-și „face cunoscut” visul construirii vaporului Titanic II.
De atunci, Palmer a îndeplinit un mandat ca deputat federal, a anulat și apoi a reînviat un partid politic și a cheltuit milioane de dolari pentru diverse provocări legale, proiecte turistice și campanii electorale costisitoare.
Lucrările la Titanic II au fost suspendate în 2015, după ce o dispută de plată între una dintre companiile lui Palmer și compania chineză Citic l-a lăsat fără fonduri. Palmer a reanunțat proiectul în 2018, cu o dată propusă de începere a proiectului în 2022.
Miercuri, Palmer a dat vina pe pandemia de Covid pentru întârzieri. El a spus că oamenii ar trebui să-l creadă de data aceasta pentru că „am mai mulți bani acum”.
Palmer, care a împlinit 70 de ani la sfârșitul acestei luni, a stat în fața portului Sydney și a sugerat că ar putea muri fără „nicio realizare”.
„Așa că aș putea reconstrui Titanicul. O voi face”, a spus el. „Este mult mai distractiv să construiești un vapor decât să stai acasă și să-ți numeri banii.
„Tot ce ai nevoie pentru a fi fericit este să ai pe cineva care te iubește, unde să dormi noaptea și suficienți bani cât să mănânci o masă bună. Dincolo de astea, restul este o iluzie.”, a mai spus Palmer.
Palmer este încrezător că va putea asigura un șantier naval la timp pentru construcția navei care începe la începutul anului viitor, cu călătoria inaugurală a navei de la Southampton la New York – replicând călătoria fatală din 1912 a navei originale – programată pentru iunie 2027.
El a spus că licitațiile pentru construcție vor fi lansate în iunie, contractele fiind semnate până în decembrie. El a estimat că nava de 56.000 de tone ar costa între 500 de milioane și 1 miliard de dolari.
Compania finlandeză de proiectare a navelor și inginerie marină Deltamarin a fost printre companiile care au susținut proiectul, a spus Palmer.
Deși nu era o navă reală – cel puțin, nu încă – jurnaliştilor li s-a arătat un videoclip de cinci minute cu redări 3D detaliate despre cum ar arăta toate cele nouă punți ale lui Titanic II.
Palmer a spus că aduce unii dintre „cei mai buni designeri din lume pentru transportul de croazieră”. Nava ar avea aceleași interioare și cabină ca nava originală, cu o sală de bal, piscină și băi turcești.
Adevăratul Titanic a lovit un aisberg la jumătatea călătoriei sale inaugurale peste Atlantic și s-a scufundat pe 15 aprilie 1912, ducând la moartea a aproximativ 1.500 de pasageri și angajați ai echipajului.
„Titanic [II] sperăm că poate acționa ca un catalizator pentru a revigora unele dintre acele valori pe care le avem, ceea ce, sperăm, va duce la pace.”