E nemulțumire mare printre poliţişti şi agenţii din penitenciare în contextul mult discutatei reforme a pensiilor speciale și mai ales după ce Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii, a anunțat creşterea treptată a vârstei de pensionare în până la vârsta de 65 de ani. Aceștia amenință că proteste și cu ieșiri din sistem dacă modificările în legislație chiar vor fi operate.
România s-a angajat prin PNRR să facă o reformă a pensiilor speciale și una a pensiilor generale care să elimine inechitățile și care să facă întreg sistemul sustenabil. Termenele limită pentru aceste legi au trecut deja, iar Comisia Europeană așteaptă rezultate. În joc sunt miliarde de euro din PNRR, pe care le-am putea pierde dacă nu facem reformele.
Săptămâna trecută, Marius Budăi și Marcel Boloș (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, au mers la Bruxelles să negocieze PNRR, capitolul pensii. Rezultatul n-a fost nici pe departe cel promis.
„Acele principii și criterii stabilite împreună cu Comisia Europeană sunt următoarele – creșterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii, și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sistemul public de pensii”, a declarat Marius Budăi, într-o conferință de presă.
Eliminarea beneficiilor legate de pensionare nemulțumește, evident, poliţiştii şi agenţii din penitenciare, care amenință cu retragerea din sistem.
„Deja noi avem un deficit de 30% din poliţiştii de penitenciare, şi-au anunţat intenţia de a pleca aproximativ 1.000 de lucrători de penitenciare”, a declarat Cosmin Dorobanţu, sindicat penitenciare, potrivit Observator News.
În schimb, analistul fiscal Gabriel Biriş vede altfel lucrurile: „Înţeleg că în anumite instituţii de forţă: jandarmerie, poliţie armată după o anumită vârstă nu mai poţi să iei arma şi să faci faţă în teren. Dar oamenii ăştia ar putea fi folosiţi pentru zone administrative”.
„Noi vom ieşi în stradă cu siguranţă, alături de profesori şi de medici. Presiunea din partea membrilor este foarte mare să întrerupem activitatea, cu riscul de a fi daţi afară”, a declarat și Vasile Zeca, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor.