Aproximativ 5.000 de mineri din Târgu Jiu participă joi și vineri la proteste în centrul oraşului. Oamenii se opun reducerii săptămânii de lucru de la cinci la patru zile. Ei sunt nemulţumiţi că reducerea salariilor nu a fost negociată cu reprezentanţii sindicali. Mitingul minerilor va avea loc la Târgu Jiu joi, între orele 12.00 si 17.00, și vineri, între orele 12.00 și 16.00.
Între timp, Fondul Proprietatea – acționar majoritar la companiei – cere 5.000 de disponibilizări suplimentare pentru a rentabiliza compania.
Programul de lucru al angajaţilor Complexului Energetic Oltenia va fi de patru zile pe săptămână, începând cu 1 iunie, din cauza cererii scăzute de energie pe bază de lignit. Sindicatele s-au declarat nemulțumite de această decizie și au anunțat încă de săptămâna trecută acțiuni de protest.
Decizia de reducere a săptămânii de lucru la patru zile presupune diminuarea salariilor tuturor angajaţilor cu 20%, susţin reprezentanţii Federaţiei Naţionale Mine Energie, potrivit Mediafax.
De asemenea, sindicatele reclamă şi „reducerile salariale operate luna aceasta retroactiv, prin care circa 800 de angajaţi din rândul personalului TESA au veniturile diminuate cu până la 50%”.
„Cei 209 responsabili sindicali prezenţi la şedinţă au stabilit că acţiunile sindicale se vor desfăşura indiferent de acţiunile de intimidare la care vor fi supuşi angajaţii, inclusiv blocarea mijloacelor de transport, caz în care membrii de sindicat vor merge pe jos din zonele miniere spre Târgu Jiu”, se menţionează într-un comunicat de presă al Federaţiei Naţionale Mine Energie, condusă de Marin Condescu.
Directorul CE Oltenia îi avertizează pe protestatari
Laurenţiu Ciurel, directorul CE Oltenia, s-a declarat nemuțumit de protestele angajaților și i-a avertizat că cei care participă acum la manifestații vor fi primii pe listele de disponibilizări.
„Ar fi de apreciat loialitatea oamenilor în aceste momente grele. Au fost şi perioade în care s-a lucrat şapte zile pe săptămână, cu câştiguri corespunzătoare, acum este nevoie să trecem la patru zile. Dacă ni se pune piciorul pe gât, atunci când se vor face liste de disponibilizări, ne aducem şi noi aminte că în momentul în care ne-a fost greu am fost trataţi aşa. Oricine vede că situaţia este grea, că nu iese fum pe coşul termocentralei sau că nu mai are loc o lingură de cărbune în depozite”, a spus Ciurel, într-o emisiune tv, citat de pandurul.ro.
El a anunţat că până în 2017 vor fi 2.171 de concedieri colective şi 3.000 de angajaţi vor trece pe perioadă determinată.