Mii de medicamente s-au scumpit de la 1 august: „Cele mai mari preţuri le-am văzut la cele autohtone, au fost scumpiri de până la 80%”

Mii de medicamente s-au scumpit de la 1 august: „Cele mai mari preţuri le-am văzut la cele autohtone, au fost scumpiri de până la 80%”
Foto: Pixabay

De la 1 august, prețul a 3.000 de medicamente generice a crescut, după ce Ministerul Sănătăţii a aprobat modificarea nomenclatorului medicamentelor. Producătorii dau vina pe costurile tot mai mari ale materiilor prime. Pacienţii se plâng că au ajuns să plătească şi de cinci ori mai mult pentru un tratament banal. Unii dintre ei renunță la anumite medicamente de care au nevoie, pentru că nu și le mai pot permite.

Pacienții, nevoiți să renunțe la tratamente. Medicamentele sunt tot mai scumpe

„Luăm numai medicamentele compensate. Nu mai luăm, trăim doar din astea. Sunt foarte scumpe. Vă dau exemplu Avodart: am nevoie de el, îl iau de 10 ani, a crescut preţul de la 65 de lei cât era, a ajuns dublu”, a spus Ion Ghinoiu, potrivit Observator News.

Iar soția sa, Ioana Chinoiu, a adăugat: „Eu am renunţat la o parte, nu-mi permit să iau atâtea medicamente. Mai bine mănânci un pic mai consistent să zic aşa şi renunţi la ele”.

Cu cât s-au scumpit medicamentele de la 1 august

Beatrice Speteanu, farmacist, a dat câteva exemple de creșteri de prețuri: „Diclofenac supozitoare, un produs românesc care era 7 lei şi acum a ajuns la 34 de lei cutia. Acidul folic românesc, de la 34 de lei, este 65 de lei. Nişte picături oftalmice cu 20 de lei în plus pe falcon, de la 40 şi la 70 de lei, picăturile de nas Biorinil de la 41 de lei la 59 de lei. Fiolele de Xilină de la 7 lei au ajuns şi 30 de lei. Aici mai mult la injectabile şi perfuzabile este o diferenţă foarte mare”.

Speteanu a mai precizat că prețurile au crescut cel mai mult la medicamentele autohtone: „Au fost scumpiri de până la 80%. Tot ce este perfuzabil românesc, produs în ţară, a suferit o scumpire foarte mare, de cel puţin 40%”.

Producătorii spun că prețurile trebuiau ridicate deoarece materiile prime sunt tot mai scumpe.

„Creşterea de producţie care a fost mult mai mare de aceste procente, în jur de 30-40%. S-au scumpit toate componentele care intră în procesul de fabricaţie, începând cu hârtia pentru ambalaje, folia de aluminiu 50%, materie primă între 30 şi 100% a crescut. Pentru Paracetamol, de exemplu, a crescut cu 60%”, a declarat Simona Cocoş, director fabrică de medicamente, pentru Observator News.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`