La începutul iernii, când temperaturile se mențin scăzute, mii de bucureșteni au rămas fără căldură și apă caldă, din cauza unei avarii. Problemele sistemul de termoficare din Capitală, lipsa modernizăriile și avariile care apar frecvent îi obligă pe bucureșteni să găsească metode alternative de a se încălzi.
Săptămâna aceasta, reflectoarele au fost îndreptate către o avarie la CET Progresul, care a afectat sectoarele 4 și 5, forțând mii de locuitori să găseasc soluții rapide și eficiente pentru a nu îngheța în case. Deși avaria a fost remediată, problemele structurale ale sistemului și riscurile la care se expun unii bucureșteni, ironic, pentru a se proteja, nu pot fi ignorate.
Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR), trage un semnal de alarmă și avertizează că, în lipsa unei intervenții majore care să împiedice apariția unor probleme similare, bucureștenii vor apela la surse alternative de încălzire, unele dintre ele extrem de periculoase.
„Este firesc să mai crape câte un cazan. Ele sunt foarte bolnave, sunt uzate și terminate, oricând pot crea mari probleme. Dovadă că s-a întâmplat odată cu răcirea vremii. Trebuie făcute modernizări urgent, pentru că de 20 de ani se discută de astfel de investiții”, a declarat Radu Opaina, potrivit Gândul.
Acesta atrage atenția asupra faptului că funcționarea la capacitate redusă a CET Progresul, sursa pentru aproape jumătate dintre locuințele bucureștenilor, duce la o suprasolicitarea a altor centre. Cum și acestea sunt învechite, pot oricând ceda, ducând la o reacție în lanț dezastruoasă.
„Progresul este sursă pentru aproape jumătate din București. Cel mai probabil, livrarea a fost mutată și pe alte centre, pe minim, dar pot ceda și aceste surse, pentru că nu pot rezista nici ele. Practic, se forțează alt CET, care să compenseze ce nu poate livra Progresul în această perioadă. Poate fi un efect de domino extrem de periculos”, a explicat Radu Opaina.
Forțați de împrejurări, bucureștenii vor tinde să apeleze la surse alternative de căldură, pentru a nu fi nevoiți să îndure frigul. Cum locuitorii Capitalei vor recurge la încălzirea electrică și cum instalațiile electrice din majoritatea blocurilor nu sunt proiectate pentru astfel de consumuri intense, există riscul ca acestea să ia foc, declanșând incendii de proporții.
Radu Opaina nu exclude nici scenariile în care bucureștenii, în căutarea unor soluții, vor apela la încălzirea prin sobe, fie cu lemne, fie cu cărbuni.
„Vor recurge la electric și vor băga în prize calorifere sau reșouri, iar instalațiile electrice din blocuri nu sunt făcute pentru încălzire și multe vor lua foc. Lucrurile acestea s-au întâmplat în alte orașe, nu spun eu noutăți acum. Unii bucureșteni vor recurge chiar și la sobe cu lemne și cărbuni, în blocuri, cum sunt în alte orașe deja. Și o să vedem o capitală europeană cu oameni care își vor încălzi apartamentele cu lemne.
Românul nu poate să înghețe și trebuie să bage ceva pe foc. Și bagă lemne, pentru că altă soluție mai deșteaptă nu are, pentru că statul a distrus tot ce s-a putut distruge”, avertizează Opaina.